Antena Căutare

”Mai dă-l în p***a mă-sii!”. Și-a sacrificat copilăria pe front, pentru România, iar statul i-a ”mulțumit” umilindu-l! L-au aruncat pe stradă! Mesajul lui, zguduitor!

Marin Lungu era doar un copil când a pășit pe front, pentru România. Dar ce contează? În loc să fie tratat ca un erou național, i-a fost demolată casa, a fost evacuat dintr-un apartament ce i-a fost repartizat, dar și dintr-un bloc social, și trăiește și astăzi cu teama că ar putea rămâne pe străzi.

S-au perindat șapte prim-miniștri, în frunte cu Viorica Dăncilă, pe „frontul promisiunilor deșarte”. Marin Lungu tot speră că îi va fi dat un apartament, după ce a fost lăsat pe drumuri și înjurat de primarul Marian Vanghele.

Degeaba s-au scris romane despre Marin Lungu, a inspirat un film artistic cu scenariul dramaturgului D.R. Popescu și s-au realizat mai multe documentare internaționale, degeaba a primit decorații din partea Cehiei și Slovaciei și cele mai înalte onoruri și medalii ale Armatei Române, la o vârstă fragedă, și a fost declarat erou național! Astăzi, toate acestea par să nu mai însemne nimic! La vârsta de 83 de ani, ajuns general în rezervă, Marin Lungu se lovește de indiferența autorităților statului.

Cum s-a sacrificat Marin Lungu pentru toți românii

Marin Lungu a fost cel mai tânăr soldat combatant din cel de-Al Doilea Război Mondial. În urmă cu 75 de ani, chiar pe vremea aceasta, copilul în uniforma Armatei Române trecea prin focul bombardamentelor și sângele curs pentru eliberarea Transilvaniei. Față de alte țări, ca Rusia sau SUA, care își preamăresc micii eroi ai marelui război, România nu doar că a uitat, ci l-a umilit pe Marin Lungu!

Înrolat copil de trupă la 6 ani și 8 luni, pentru actele sale de vitejie, Marin Lungu era deja Caporal la 9 ani. Așa și este cunoscut celor care au apucat manualele școlare, de dinainte ca micul erou să fie scos din ele, împreună cu eroina Măriuca – Maria Zaharia, martira de 12 ani de la Mărășești.

Marin Lungu a fost ”Băiatul cu chibriturile”, în liniile inamice

Născut în satul tulcean Neatârnarea și rămas orfan de tată, cu mama asistentă în Crucea Roșie, copilul Marinică este adoptat de Regimentul 40 Infanterie din Medgidia. Bătrânul de azi își amintește cu drag de instructorul lui, locotenent-colonelul Mărculescu, care, în 1942, l-a introdus în tainele activității de informații.

Așa a ajuns micul ostaș să obțină informații prețioase pentru cursul războiului, după ce, ca cercetaș la grupa 132 a Biroului de Informare-Cercetare din cadrul Eșalonului Superior de Comandă al Diviziei a 9-a Infanterie, a participat la eliberarea Transilvaniei de trupele horthyst-hitleriste, apoi a Budapestei și Ungariei și a Cehoslovaciei, unde a fost prins de naziști după câteva zeci de misiuni pe front și în liniile inamice.

Pe 25 octombrie 1944, în urmă cu 75 de ani, lua parte la luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, la Carei și apoi, imediat, comuna Urziceni, de la granița cu Ungaria extremist-revizionistă.

Pe frontul de luptă, puștiul Marinică, supranumit „spiridușul”, era instruit să adopte postura unui țărănuș surdo-mut, ca să nu se dea de gol că nu știe limba locului, și să observe cu atenție dispozitivul inamic. Dovedind un curaj deosebit, micul cercetaș a intrat chiar în liniile și taberele inamice. Pe lângă memoria pe care și-o antrenase încă de mic cu instructorul său și apoi cu sergentul Nicolae Panoza, cercetașul își dubla informațiile pe care le înregistra despre efectivele militare printr-un sistem copilăresc dar folositor: cu bețișoare de chibrit și pietricele.

A fost prins de nemți în Munții Tatra. Și-a pierdut vocea cu adevărat, după capturare

Pentru operațiunile curajoase prin care a trecut și în care s-a distins și a fost și rănit, chiar în timpul luptelor sângeroase de la Dealul Sângeorgiu – cota 495, desfășurate pe 26 septembrie, acum 75 de ani, Marin Lungu a fost recompensat cu decorațiile „Bărbăţie şi Credinţă”, „Medalia Serviciului Credincios” şi „Crucea Serviciului Credincios”.

După aproximativ 30 de misiuni, este prins de nemți în Munții Tatra. În lagărul de la Skromca – Pyark, unde a ajuns după capturare, cu adevărat și-a pierdut vocea, în urma traumelor și a spaimelor pe care le-a tras.

După eliberare, în 1945, încă pe frontul din Cehoslovacia, ministrul de război al României Constantin Vasiliu Răşcanu îl înaintează la gradul de caporal şi îl decorează și cu „Virtutea Militară de Război – Clasa I-a – Aur”. ”Îl decorez pe acest copil pentru fapte de curaj şi eroism, pentru informaţiile aduse Armatei Române, merită mai mult şi ţara îi va fi recunoscătoare”, afirma ministrul în fața ostașilor.

Se întoarce cu trupele, pe jos, în țară și tot pe jos ajunge la București, după ce trece din nou prin Careiul eliberat. După școală, este încadrat în MAI, de unde, în calitate de coordonator lucrări speciale, contribuie la ridicarea Hotelului Intercontinental și a Teatrului Național. Pensionat și avansat în grad, refuză a doua stea de general oferită de un președinte.

Cum a fost și este umilit eroul național Marin Lungu de statul român

De aproape 20 de ani, eroul național Marin Lungu trăiește o dramă. După ce i-a fost demolată casa din fostul Cartier Uranus, în urma lucrărilor de sistematizare pentru Casa Poporului derulate de Ceaușescu, i-a fost repartizat un apartament pe care l-a cumpărat fără să știe că este revendicat și din care, după 2000, a fost evacuat forțat, cu toate lucrurile scoase din casă, deși primarul sectorului în care se afla, Marian Vanghele, îi promisese ajutorul.

”Mai dă-l în p***a mă-sii, că nu este activ”, ar fi spus Vanghele, conform unui adjunct al acestuia. Și a ajuns pe stradă, la propriu. Lucrurile i-au fost furate, iar soția a făcut atac cerebral.

De atunci, eroul național Marin Lungu este într-o stare de sănătate în continuă degradare. Iar viața fostului cercetaș în liniile inamice s-a reluat la București, ca într-o țară reocupată.

Odiseea lui a trecut prin Parlament, unde un grup de senatori a încercat să-l ajute și apoi pe la toți primarii și prim-miniștrii pe care i-au avut Bucureștii și România, din 2000 încoace.

Năstase, Tăriceanu, Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș, sunt doar câțiva dintre prim-miniștrii care i-au promis rezolvarea ”imediată” a situației, care se adaugă unor Carmen Dan, fostul Ministru de Interne sau Beniamin Leș, Ministrul Apărării, care doar l-au ținut prin anticamerele lor sau s-au pozat cu el pentru Facebook. Până la urmă, fostul primar Sorin Oprescu l-a băgat într-un apartament dintr-un bloc social, de unde a fost scos ca să-l ocupe o funcționară de-a lui de la Primărie. Ilegal, după cum ssusține Marin Lungu.

În prezent, eroul național Marin Lungu locuiește deasupra unui gang, în blocul social din care este amenințat oricum să fie dat afară pentru că este revendicat de Camera de Comerț. Dar a ajuns, după îndelungate lupte prin tranșeele micilor mai-mari ai României, la primul ministru Viorica Dăncilă. Care, ca și predecesorii ei, i-a promis rezolvarea ”imediată”. Soluția: o Hotărare de Guvern care să ajute și alți veterani aflați în situația ingrată a celebrului cercetaș. De atunci au trecut „doar” 16 luni.

Între timp, Toni Greblă și Dragoș Condrea, de la Secretariatul General al Guvernului, și-au bătut joc de general, cel mai tânăr luptător pe front din ultimul Război Mondial, și, după ce i-au promis că-i vor dau un apartament chiar pe lânga fiica veteranului, în cartierul Muncii, l-au ținut pe la ușile lor până când și SPP-iștii de la intrare i-au spus, franc, că este dus cu preșul.

Cu o perseverență dobândită încă de pe front, generalul Marin Lungu se adresează astăzi, din nou, presei și opiniei publice, cu o întrebare ca un strigăt: ”Cât își vor mai bate joc cei ajunși la putere de români și România?”.

Sursa: Evenimentul Zilei.

Documentare de arhivă, recent descoperite de cineaşti, vor fi proiectate în trei universităţi din Bucureşti... Elefantul Jumbo, care a inspirat povestea „Dumbo”, era un superstar alcoolic! A fost hrănit cu pâine de Regina Victoria ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x