În 1971, Nicolae Ceaușescu și Ion Gheorghe Maurer, merg la vânătoare, în județul Covasna. Aproape în același timp, trag într-un urs. Urmează disputa: cine a fost întâi? Primul ministru e creditat, dar arbitrul trimite trofeul către dictator. Care, supărat, se urcă în elicopter și pleacă, fără a mai asista la chiolhanul de după. ”Era un om curajos, care pricepea maghiară. Ceaușescu, un fricos arogant, care urla tot timpul”
Născut la București, în septembrie 1902, Ion Gheorghe Maurer a devenit membru al PCR în 1937. Avocat de profesie, i-a apărat pe ilegaliștii comuniști în procesele dintre cele două războaie mondiale. A fost subsecretar de Stat în guvernul Petru Groza, apoi a ajuns președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale. După moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dimpreună cu Emil Bodnăraș ori Manea Mănescu, l-a susținut pe Nicoale Ceaușescu, în disputa acestuia cu Gheorghe Apostol. După ce primul și-a consolidat puterea, nu și-a uitat tovarășii de muncă, așa că a fost numit prim-ministru în cinci guverne succesive, din 21 martie 1961 până în 28 martie 1974, ceea ce l-a transformat în premierul cu cea mai lungă durată din întreaga noastră istorie. Se spune că a mers, în secret, la Hanoi, pentru a-i convinge pe vietnamezii din Nord să pună capăt războiului și, de asemenea, că în mandatele sale, economia României a înregistrat o creștere medie de peste 9 la sută pe an.
Nicolae Ceaușescu (stânga) și Ion Gheorghe Maurer, o prietenie de cinci decenii
1971, vânătoarea de pomină!
În 1971, Maurer și Ceaușescu, vânători împătimiți, merg la o partidă, în județul Covasna. ”La toate vânătorile, Ceaușescu era instalat în locurile cele mai favorabile, unde îi venea vânat și avea șansa de a împușca ma mult decât ceilalți. pentru ca la final tabloul să fie cât mai îmbelșugat, dictatorul ochea tot ce apărea în cătare. Mare sau mic, pentru el nu conta. Maurer era instalat în standul stabilit de organizatorul vânătorii, chiar dacă nu avea prea mari șanse. Datorită comportamentului corect pe care îl avea, stând mare parte din timp nemișcat, vânatul gonea spre Maurer”, își aduce aminte Vasile Crișan, autorul cărții ”La vânătoare cu Ceaușescu”. Acolo, în Covasna, cei doi au tras într-un urs. S-a iscat o dispută. Toți au spus că glonțul lui Maurer a fost cel ce a ucis animalul. Un funcționar de la minister, Feneser, a fost rugat să o facă pe arbitrul. A spus că Ceaușescu este cel care a doborât ursul. Maurer a ripostat. Supărat, dictatorul s-a suit în elicopter și a plecat direct spre București, fără a mai sta, la final, la tradiționalul chiolhan de după. ”Era arogant cu oamenii, țipa tot timpul”, spun cei prezenți la stfel de acțiuni. De cealală parte, Maurer era un om ”curajos, fin, cu simțul umorului, care înțelegea limba maghiară”.
”Să-ți fie rușine, Maurer!”
Deși nu obișnuia să tragă în animalele mici, Ion Gheorghe Maurer greșește, o singură dată, la o partidă și împușcă un ursuleț. ”L-a luat acasă și l-a împăiat. Ca să nu uite gestul săvârșit, l-a așezat în casă, într-o cameră de trecere. I-a atârnat un carton mare de gât, pe care a scris cu litere mari: SĂ-ȚI FIE RUȘINE, MAURER!”, mai notează Vasile Crișan. Aluzia era una directă, la Ceaușescu, care nu rata nicio vietate. ”În octombrie 1989, la cușma, Bistrița-Năsăud, Elena Ceaușescu n-a mai rămas în casa de vânătoare, ci a mers în hochstand, lângă soțul ei. I-a spus să tragă în tot ce mișcă. Ceaușescu a împușcat șapte urși, dar doar unul singur a fost mare!”
Relațiile dintre cei doi au început să se răcească în 1974
Din 1972, Maurer a început să nu mai fie pe aceeași lungime de undă cu dictatorul. Acesta spunea că trebuie realizat planul cincinal în patru ani și jumătate, Maurer afirma, la Cluj, ”Mai bine mai puțin, dar mai bine!” La ședința CC al PCR din 25-26 martie 1974, a fost tras pe linie moartă, ”pe motiv de boală”, dar a rămas cu multe avantaje, de la vila luxoasă, la paza de corp. A decedat la București, pe 8 februarie 2000.
Foto: Fototeca online a comunismului românesc
I-a smuls brațul într-o secundă! O femeie a fost atacată de propriul câine, de 90 de kilograme... Opt pompieri din Harghita au pornit într-o expediţie cu o plută improvizată din sticle de plastic, pe râul Mureş, până l...