"Tatăl nostru" este una din rugăciunile de bază ale creștinătății, comună tuturor confesiunilor creștine datorită faptului că se regăsește în textul evangheliilor sinoptice. Conform capitolului 11 al Evangheliei după Luca, rugăciunea a fost rostită de Iisus Hristos (sau Isus din Nazaret) ca răspuns la cererea unuia dintre discipolii (apostolii) săi de a îi învăța cum să se roage, stă scris în enciclopedia online a zilelor noastre.
Ei bine, da, "Tatăl nostru" este una dintre cele mai populare rugăciuni, care se află zilnic pe buzele creștinilor. De-a lungul timpului, aceasta a cunoscut diferite interpretări și adaptări.
Site-ul kishiniov.eu publică mai multe variante, printre care cea în ”valahă sau moldovenească care amestecă polona în latină”.
"Germanul Martin Gruneweg ne-a lăsat o variantă interesantă a rugăciunii Tatăl nostru în limba română, culeasă de el cel mai probabil între 1582-1586, când a făcut mai multe călătorii care l-au adus prin Moldova.
În manuscrisul său Gruneweg notează că rugăciunea este în ”valahă sau moldovenească care amestecă polona în latină”. Transcrierea lui folosește regulile ortografiei germane din epoca sa."
Tatul nostru, cze ieste în czer, suinczaskese numele teu, fie woia ta kum în czer ascha schi per pemind,
pita nostra sche zioza nostra dene noe noe astes schi ne iarte grischelile nosstre, kum iertem schi noi greschicilor noștri
sche nune duce în napaste, cze ne isbeuechte de hitlanul.
Amin.
Vezi AICI alte variante ale rugăciunii "Tatăl Nostru"!
„Treptele către Rai”, locul unde oamenii ajung mai aproape de cer! Locul îți taie răsuflarea!... Vești excelente! Cupidon își face apariția în viața Leilor. Horoscopul zilei de miercuri, 25 noiembrie, cu Camelia Pătră...