Savantii chinezi spun ca deseurile rezultate ar fi de o mie de ori mai putin periculoase decat cele rezultate in uma folosirii actualei tehnologii, iar noul sistem ar fi, inerent, mult mai putin predispus la dezastre precum cele inregistrate la Cernobil ori Fukushima.
"Acest tip de reactor are o caracteristica de siguranta uimitoare", crede un fost inginer NASA, Kirk Sorensen, care spune ca "in cazul supraincalzirii, reactorul se topeste singur, cu ajutorul sarii. Nu este nevoie de calculatoare sau pompe electrice, a caror functionare sa fie afectata, asa cum s-a intamplat la Fukushima. Reactorul s-ar salva, practic, singur".
Un profesor britanic al Universitatii Huddersfield, Robert Ciwynksi, un alt partizan al acestui sistem, spune ca procesul de fisiune se produce prin bombardarea toriului cu neutroni, iar acesta poate fi stopat in orice moment, fara nici un fel de reprecusiuni tehnologice.
Toriul, botezat dupa numele zeului tunetului in mitologia scandinava, este un metal argintiu, la fel de raspandit in natura ca si plumbul. in Europa, cele mai mari zacaminte se afla in Norvegia si in Marea Britanie, mai exact in tara Galilor, iar acestea sunt suficient de mari pentru a asigura independenta energetica a lumii intregi timp de cateva mii de ani.
In momentul de fata, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, in lume functioneaza 442 de centrale nucleare, care genereaza 372 de Gigawati, echivalentul a 14% din productia mondiala de electricitate.
sursa: Jurnalul.ro
foto: