Antena Căutare

Știai? De ce floarea soarelui se orientează mereu către soare. Are ceva ce alte plante nu au

Cele mai multe plante se orientează spre soare, însă mișcare făcută de floarea soarelui este mai vizibilă. Aceasta caută astrul de când el răsare în est și îl urmează până când apune în vest.

De ce floarea soarelui urmareste soarele pe cer
Câmp de floarea soarelui | Profimediaimages.ro

Fenomenul, cunoscut sub numele de heliotropism, este observat mai ales la florile tinere și, în general, se oprește odată ce planta începe să înflorească.

La fel ca oamenii, plantele au ceasuri biologice interne. Ritmul circadian al unei ființe umane creează mai multe modificări fiziologice și chimice în corp. În mod similar, cel al unei flori îi permite să răspundă la schimbări, în cicluri de aproximativ 24 de ore.

Cum arată mișcarea făcută de floarea soarelui

Înainte de revărsatul zorilor, planta tânără se îndreaptă spre est. Pe măsură ce soarele se deplaseză spre vest, floarea se întoarce și în această direcție. Când astrul apune, ea revine la poziția inițială, iar a doua zi o ia de la capăt.

Acest proces modifică tulpina plantei. Cercetătorii au descoperit că partea estică a ei crește mai rapid decât cea orientată spre vest. Este motivul pentru care floarea soarelui tinde să se îndoaie în direcția soarelui.

În mod similar, când soarele apune în cele din urmă, creșterea pe partea de vest a tulpinii este mai mare decât cea a părții opuse. Ca urmare, ea se orientează spre est, adică în direcția în care soarele va răsări a doua zi dimineața.

Cele mai populare nume de băieți în 2020 și ce semnificație are fiecare dintre ele... Puțini pot ghici ce meserie are bărbatul din imagini. Are un look înfricoșător, dar profesia este absolut obișnuită...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x