Trufele negre sunt unele dintre cele mai populare ciuperci care se găsesc în majoritatea restaurantelor de la noi din țară, în vreme ce trufele albe sunt mult mai rar distribuite. Indiferent de culoare lor, acest aliment de lux considerat un deliciu se ridică la prețuri exorbitante. Care este motivul pentru care aceste ciuperci de încrengătură scoase din pământ ajung să coste și 300 de dolari doar câteva grame.
În 2014, o trufă albă de 4,16 kilograme - așa-numita "Cea mai mare din lume" - a fost vândută la o licitație pentru 61.250 de dolari. Acesta a fost de fapt un preț de chilipir pentru ciuperca supradimensionată. Recolta mare din acel an, rezultat al ploilor abundente din Italia, a dus la o scădere a prețurilor cu ridicata cu 50% față de cele de acum doi ani.
Trufele cresc sub pământ și au o natură imprevizibilă
Trufele albe de la Urbani, care sunt mai rare și mai scumpe decât trufele negre, provin tot din Italia, dar care pot fi găsite și în Croația.
"Trufa este un produs sălbatic, este un produs natural. Nu este ceva ce se poate cultiva sau controla", a explicat Vittorio Giordano, vicepreședinte și “Guru al trufelor”, notează Mental Floss. Această imprevizibilitate contribuie la prețurile uriașe pe care trufele le au.
Oamenii au încercat de generații întregi, fără succes, să cultive trufe. Deși au existat încercări în SUA și Australia de a recrea habitate propice pentru trufe prin plantarea de castani, stejari și aluni, rezultatele nu au fost cele așteptate, recolta a fost nesemnificativă și nu s-au putut culege trufe întregi.
"Un singur vânător de trufe cu un câine poate găsi o cantitate mică - două uncii, trei uncii (n.r uncie - veche unitate de măsură pentru greutăți, folosită și astăzi în țările anglo-saxone, a cărei valoare a variat între circa 28 și 35 de grame), un sfert de kilogram - așa că avem nevoie de o mulțime de oameni pentru a ne asigura că suntem capabili să colectăm cantitatea de care avem nevoie", a spus el. Prezența unui număr mare de oameni care caută trufe nu face decât să crească și mai mult prețul acestor ciuperci considerate un aliment de lux.
Trufele sunt căutate cu ajutorul câinilor de vânătoare, însă trecutul ne arată că erau folosiți porcii cu mulți ani în urmă
Pe vremuri, porcii luau locul câinelui în acest context. Femelele erau căutătorii originali de trufe. Potrivit sursei citate, trufele miros asemenea testosteronului, ceea ce le atrage. În acest fel, trufele erau ușor de găsit.
Citește și: Cu cât a ajuns să se vândă 1 kg de cartofi noi în postul Paștelui. Prețurile sunt uluitoare în piețe
Există însă o problemă cu porcii, de aceea s-a apelat la ajutorul câinilor de vânătoare
"Porcii mănâncă trufe. Ei nu vor să dea produsul înapoi", spune Giordano. Câinii au fost dresați să își folosească nasul în slujba căutării acestor ciuperci care sunt considerate un deliciu; tot ce cer în schimb este o recompensă din partea stăpânului lor. (De fapt, utilizarea porcilor pentru a vâna trufe a fost interzisă în Italia din 1985, deoarece animalele deteriorează paturile de trufe). Cele mai bune rase de vânătoare de trufe sunt Lagotto Romagnolo, Bracco și Pointer, dar se folosesc și labs, beagle, setter și cocker spaniel.
Cum influențează transportul costul trufelor
Odată ce trufa este scoasă din pământ, o parte din prețioasa descoperire este pusă înapoi în pământ pentru a acționa ca spor și a repopula, mai este problema de a duce trufa în farfuriile restaurantelor din întreaga lume. Trufele încep imediat să piardă apă prin evaporare imediat ce sunt scoase din mediul lor, de aceea au nevoie de simularea mediului lor pentru a putea fi transportate cu grijă.
"Trufele pe care le livrăm restaurantelor și distribuitorilor, cu mai puțin de 36 de ore înainte erau sub pământ în Italia", spune Giordano. Iar costurile pentru ca acest lucru să se întâmple se adună. Trufele negre, cel mai comun soi, costă în prezent aproximativ 103 dolari pentru 28-35 de grame, în timp ce trufele albe sunt în top la 300 de dolari pe aceeași cantitate.