- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nu doar prețul legumelor a explodat acum, în postul Paștelui, când legumele sunt alimente de bază. Pentru cei care aleg să aibă o alimentație obișnuită, să consume carne, ouă, alimente “de dulce”, trebuie să scoată sume mari, deși în trecut exista un oarecare echilibru având în vedere cererea și oferta, acum lucrurile s-au schimbat.
Cartofii noi sunt scumpi în piețe, cât un kilogram de carne, sau dacă vreți cât o shaorma! Potrivit Gândul.ro, prețurile se rostogolesc în acest fel de la agricultorii care vând en-gros la prețuri de circa 20 de lei.
Cât a ajuns să coste în piețe un kilogram de cartofi noi, acum în postul Paștelui
Pe legumicultori îi costă tot mai mult să producă legume, de aceea iau decizia de a vinde mult mai scump en-gros, acest lucru duce la o mărire a prețurilor în lanț și în piețe unde e prețul final pentru cumpărător, cu adaos pentru vânzători, sumele sunt mari în contextul scumpirilor care au acaparat fiecare segment al în aceste momente.
Primii cartofi noi au plecat din Dolj, de la agricultori, către piețele din București, însă cu prețuri comparabile cu cele ale cărnii. Sursa citată mai sus dă exemplul unui fermier, care se ocupă și de agricultură, cultivă cartofi de ani buni, iar anul acesta îi vinde 20 de lei kilogramul, astfel că în piață vor ajunge la prețul de 25 - 30 de lei.
Alți fermieri vor ieși pe piață peste trei săptămâni, adică în luna aprilie și spun că vor vinde cu 15 lei kilogramul, mai ieftin cu cinci lei.
Cât a ajuns să coste kilogramul de miel
Mielul intră în categoria delicateselor anul acesta și asta pentru că prețul unui miel întreg pentru masa de Paște 2023 este unul foarte mare raportat la prețurile din ultimii ani. De asemenea, ouăle și laptele, produse care nu lipsesc de obicei din casele românilor, vor fi și ele mai scumpe.
Carnea de miel pe care anul trecut o cumpărăm cu 30/35 de LEI kilogramul, iar acum doi ani cu 20 LEI kilogramul, anul acesta se estimează că îl vom cumpăra cu 40/45 de LEI pe kilogram. Asta înseamnă că pentru un miel de 15 kg, românii vor putea scoate din buzunar în jur de 675 de LEI.
Totodată, ouăle s-au scumpit față de anul trecut. În medie, un ou costă 1 LEU și 10 bani, dar în anumite piețe se găsesc și la 1 LEU și 20 de bani, însă prețul lor variază în funcție de natura lor. Astfel, un ou de țară poate să ajungă să coste chiar și 1 LEU și 70 de bani.
În ceea ce privește laptele, prețurile s-au modificat cu aproximativ 3 LEI față de anul trecut. În supermarketuri ajunge să coste 1 L de lapte chiar și 9 LEI, potrivit infromațiilor oferite de Antena 3 CNN.
Crescătorii și producătorii vorbesc despre costul furajelor care a provocat aceste schimbări de preț. Furajele s-au scumpit în ultimul an, aproape și-au dublat prețul. De asemenea, inflația este și ea un motiv al scumpirilor. În anul 2021, kilogramul de miel viu se vindea cu 14-15 lei.
Citește și: Cu cât s-au scumpit ouăle de țară. Suma pe care consumatorii români trebuie să o scoată din buzunar
Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. Când trecem la ora de vară în anul 2023... Ce pensie primește un român în funcție de salariul din prezent. Cu acești bani trebuie să se descurce la bătrânețe...