- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Carnea de miel este un produs tradițional, nelipsit de pe mele românilor de Paște. Fie că e vorba doar de friptura de miel sau alte preparate din carne de miel, drob, chiftele, românii aleg să cumpere un miel întreg sau doar o jumătate în funcție de preparat și nevoie.
Scumpirile însă ne fac să cumpănim în fața tejghelei și asta pentru că față de ultimii doi ani, carnea s-a scumpit destul de mult. Prețurile au crescut alarmant la majoritatea produselor, inclusiv la cele de bază, făină, ulei, lapte ouă. Află în rândurile de mai jos cât costă kilogramul de miel acum, în piețe.
Cât a ajuns să coste kilogrmaul de miel în piețe. Masa de Paște 2023 este din ce în ce mai scumpă
Găsim astăzi în piețe, dar și în supermarketuri, produsele esențiale pentru o masă de Paște cu aproximativ 30 % mai scumpe decât anul trecut, potrivit reporterului Antena 3 CNN.
Vorbim în primul rând despre prețul mielului pe care anul trecut îl cumpărăm cu 30/35 de LEI kilogramul, iara cum doi ani cu 20 LEI kilogramul, iar anul acesta se estimează că îl vom cumpăra cu 40/45 de LEI pe kilogram. Asta înseamnă că pentru un miel de 15 kg, românii vor putea scoate din buzunar în jur de 675 de LEI.
Citește și: Preparatul „minune” de pe masa de Paște. Care e cel mai sănătos fel de mâncare tradițional românesc
Totodată, ouăle s-au scumpit față de anul trecut. În medie, un ou costă 1 LEU și 10 bani, dar în anumite piețe se găsesc și la 1 LEU și 20 de bani, însă prețul lor variază în funcție de natura lor. Astfel, un ou de țară poate să ajungă să coste chiar și 1 LEU și 70 de bani.
În ceea ce privește laptele, prețurile s-au modificat cu aproximativ 3 LEI față de anul trecut. În supermarketuri ajunge să coste 1 L de lapte chiar și 9 LEI, potrivit infromațiilor oferite de Antena 3 CNN.
Crescătorii și producătorii vorbesc despre costul furajelor care a provocat aceste schimbări de preț. Furajele s-au scumpit în ultimul an, aproape și-au dublat prețul. De asemenea, inflația este și ea un motiv al scumpirilor. În anul 2021, kilogramul de miel viu se vindea cu 14-15 lei.
Citește și: Rețeta de drob de miel a lui Chef Sorin Bontea. Care sunt secretele celebrului bucătar
Românii făceau razie la carnea de miel în ultimii ani, însă rămâne de văzut dacă vânzările vor fi același și în 2023 având în vedere scumpirile care ne afectează, în vreme ce salariile par să rămână aceleași.
Un bărbat a fost mușcat de rechin în timp ce făcea parasailing în Marea Roșie. Momentul a fost filmat... (P) Dezvoltarea personală nu este doar pentru adulți. Impactul unor cursuri pentru copii asupra personalității adolescen...