Antena Căutare

De la Carol I şi Regina Elisabeta, la Ferdinand şi Regina Maria! Capodoperă a arhitecturii medievale, Manăstirea Curtea de Argeş adăposteşte regii şi reginele României

Regina Ana, soția regelui Mihai I al României, va fi înmormântată, la 13 august 2016, la Mănăstirea Curtea de Argeș, în noua catedrală arhiepiscopală. Puţini sunt însă cei care cunosc povestea necropolei în care se află regii României. Ctitorie a domnului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și cea mai valoroasă construcție de arhitectură bisericească din România.

Regina Ana, soția regelui Mihai I al României, va fi înmormântată, la 13 august 2016, la Mănăstirea Curtea de Argeș, în noua catedrală arhiepiscopală. Puţini sunt însă cei care cunosc povestea necropolei în care se află regii României. Ctitorie a domnului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și cea mai valoroasă construcție de arhitectură bisericească din România.

Regina Ana a încetat din viață la 1 august 2016, la spitalul din Morges, în Elveția, iar trupul său neînsuflețit a fost adus în țară la 9 august, fiind așezat, până pe 10 august, în Holul de Onoare al Castelului Peleș, apoi a fost transportat în Capitală, la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde rămâne până pe 13 august.

Guvernul României a decis, la 3 august 2016, ca în ziua de 13 august să fie decretat doliu național în memoria reginei Ana. Slujba de înmormântare are loc la 13 august, la ora 15.00, în pronaosul noii catedrale arhiepiscopale de la Curtea de Argeș. Patriarhia Română a anunțat oficierea, de către clerici ortodocși, a trei dintre cele șase momente solemne de rugăciune ale ceremonialului religios, în acord cu protocolul stabilit împreună cu reprezentanții Casei Regale, celelalte trei fiind oficiate de Biserica Catolică.

ISTORIA MĂNĂSTIRII "CURTEA DE ARGEŞ", ÎNCERCATĂ DE TIMP...

Ctitorie a domnului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și cea mai valoroasă construcție de arhitectură bisericească din România. Radu de la Afumați (1522-1529) a continuat lucrările și a desăvârșit pictura, în 1526.

În pronaosul bisericii, se află mormintele ctitorilor principali: Neagoe Basarab și doamna Despina (m. 1554), soția lui Neagoe Basarab, doamna Stana (m. 1531), fiica lui Neagoe Basarab și soția lui Ștefăniță Vodă al Moldovei. Tot aici se află și piatra de mormânt a voievodului Radu de la Afumați (m. 1529), soțul doamnei Ruxandra, fiica lui Neagoe Basarab, cel care, spun cronicile, în anul 1526 a pus de s-a zugrăvit biserica Mănăstirii Curtea de Argeș.

Tot aici, se găsesc, pe de o parte, mormintele regelui Carol I (1881-1914) și al reginei Elisabeta (1881-1916), între care se află o cutiuță pirogravată, cu osemintele micuței prințese Maria (1870-1874), iar de cealaltă parte se află mormintele regelui Ferdinand (1914-1927) și al reginei Maria (1914-1927).

În testamentul scris și iscălit cu propria sa mână, la 14/25 februarie 1899, Carol I își exprimă dorința ca trupul său să fie îngropat ''lângă biserica Curții de Argeș, reclădită de mine, și care poate deveni mormântul dinastiei române, însă, când capitala Regatului va cere ca cenușile mele să rămână în mijlocul iubiților mei bucureșteni, atunci înmormântarea la Curtea de Argeș va fi provizorie, până ce se va clădi un mausoleu pe o înălțime împrejurul orașului, unde se poate deschide un bulevard (mă gândesc la înălțimea înainte de biserica Cărămidari, unde se găsește astăzi un pavilion al Institutului Geografic Militar)'' (''Istoria românilor în timpul celor patru regi, vol. I Carol I'', de Ioan Scurtu).

Născut la Sigmaringen (sudul Germaniei), la 8/20 aprilie 1839, Carol de Hohenzollern a devenit domnitor al României, după plebiscitul național din 2/14-8/20 aprilie 1866, soldat cu un rezultat pozitiv — 635.969 "pentru'' și doar 244 ''contra''. S-a căsătorit cu principesa Elisabeta de Wied (n. 17/29 decembrie 1843), în ziua de 3/15 noiembrie 1869.

La 10 mai 1866, principele Carol I intra în București, depunând jurământul, fiind primit de o mulțime entuziastă. La 10/22 mai 1877, au avut loc, la București, o serie de festivități prilejuite de proclamarea Independenței României. La 10/22 mai 1881, când s-au împlinit 15 ani de la urcarea pe tronul statului român, au avut loc festivități prilejuite de proclamarea Regatului și încoronarea domnitorului Carol I ca rege al României.

Cei 48 de ani de domnie a lui Carol I au marcat o etapă de mari progrese a României în plan economic, social, administrativ, politic, cultural. România și-a cucerit Independența de stat, a devenit monarhie constituțională și s-au pus bazele consolidării statului român modern.

Odată cu urcarea pe tronul României a regelui Carol I (1839-1914), orașul Curtea de Argeș, fosta capitală a Țării Românești, a reintrat în atenția istoriei.

AVARIATĂ DE INCENDII ŞI CUTREMURE, PRĂDATĂ DE HOŢI, BISERICA A REZISTAT!

Avariată de incendii, cutremure și prădată de mai multe ori, biserica a fost supusă de-a lungul timpului mai multor lucrări de restaurare.

Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș a fost restaurată de Matei Basarab (1632-1654), care a reclădit și turnul clopotniței de la intrare. Lucrări de reparații a făcut și Șerban Cantacuzino, domn al Țării Românești (1678—1688), în 1682.

Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș a fost refăcută în formă de astăzi între 1875-1886, la inițiativa regelui Carol I, după planurile arhitectului francez Andre Lecomte de Nouy. Această refacere, absolut necesară, a avut însă parte și de critici, mai ales datorită faptului că a modificat ansamblul mănăstirii, prin înlăturarea zidului fortificat de la exterior și prin demolarea marii clopotnițe ridicate de Matei Basarab. Pictura a fost refăcută de fratele arhitectului și terminată în 1885. Fragmente din pictură originală pot fi văzute în palatul episcopal din incinta mănăstirii și la Muzeul Național de Artă din București. Mănăstirea a fost resfințită la 12 octombrie 1886.

Regele Carol I a construit parcul Mănăstirii Argeșului și palatul episcopal (1886-1890), care era folosit ca reședință regală de vară. Construită în stil german, clădirea este simetric dispusă în raport cu axa Catedralei, având în centru paraclisul, cu turnul-clopotniță. Paraclisul (ridicat cu un an înainte de palatul regal) adăpostește moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

În sala de recepții a fostei reședințe regale, s-au ținut ședințe importante ale Consiliului de Coroană, iar apartamentele regale de la etaj i-au găzduit pe regii României. Regina Elisabeta a locuit aici doi ani, iar după ce s-a îmbolnăvit, pentru ea a fost montat un lift, unul dintre primele din țară. Printre obiectele cu însemnătate istorică, se află și o Sfântă Scriptură scrisă cu litere de aur și pictată de regină Elisabeta, alături de câteva icoane lucrate în mozaic.

După moartea regelui Carol I, regina Elisabeta s-a retras la Mănăstirea de la Curtea de Argeș, unde a încetat din viață, la 18 februarie 1916, în urma unei duble pneumonii. Aici a și fost înmormântată.

La 1 martie 1889, Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 24 aug. 1865) a fost proclamat, prin Decret, Principe al României, cu titlul de Alteță Regală. S-a căsătorit, la 10 ianuarie 1893, cu principesa Maria a Marii Britanii și Irlandei de Nord. La 28 septembrie/11 octombrie 1914, Ferdinand I a devenit rege al României.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, a fost încoronat rege al tuturor românilor. În timpul Primului Război Mondial, regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei, chiar dacă a fost nevoit să lupte împotriva țării sale natale, Germania, implicându-se chiar și în operațiunile militare. În timpul domniei sale, s-a înfăptuit reforma agrară, pentru care a fost numit ''Rege al țăranilor''. Totodată, regele Ferdinand I a promulgat Constituția din 1923, fiind adoptat votul universal.

Ferdinand I a murit la 20 iulie 1927, la Sinaia. La 23 iulie, Ferdinand I a fost înmormântat la Catedrala episcopală din Curtea de Argeș, cu ''o pompă vană și rece'', după cum avea să mărturisească Nicolae Iorga. Pe lespedea de marmură albă au fost gravate cuvintele: ''Aici odihnește robul lui Dumnezeu Ferdinand I, Regele României, născut la 24 august 1865 la Sigmaringen, răposat la 20 iulie 1927 la Castelul Pelișor. Luând cârma țării la 11 octombrie 1914, a tras abia la 15 august 1916 pentru dezrobirea românilor de peste vechile hotare înfăptuind întregirea neamului și încoronându-se la 15 octombrie 1922 la Alba-Iulia ca primul rege al tuturor românilor''.

Personalitate cu impact în mediul politic, social și cultural al societății românești, regina Maria nu a pregetat să se folosească de propria-i carismă în vederea slujirii intereselor naționale ale poporului său. A susținut de la început alianța României cu țările Antantei în vederea unirii provinciilor românești aflate sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar și a fost supranumită ''mama răniților'' și ''regina-soldat'', pentru atitudinea ei curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate. După încoronarea de la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, alături de regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari, regina Maria a efectuat vizite oficiale în Europa de Vest. Călătoria în Statele Unite ale Americii, în 1926, a fost considerată un succes extraordinar.

Regina Maria a murit la 18 iulie 1938, în castelul Pelișor. Prin prevederile testamentare, trupul i-a fost înhumat în Catedrala episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima i-a fost depusă în ctitoria sa "Stella Maris" de la Balcic. A trebuit, însă, să fie luată de la Balcic, odată cu cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, în 1940, și depusă în firida unei stânci de lângă Castelul Bran. În 2015, la inițiativa regelui Mihai, Casa Regală și Ministerul Culturii au hotărât de comun acord ca locul inimii reginei Maria să fie Salonul de Aur din Castelul Pelișor.

Separat, în Paraclisul Sfinților Petru și Pavel, situat în imediata apropiere a mănăstirii, se găsește sicriul cu rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea (1930-1940), aduse în 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953. Carol al II-lea a fost una din cele mai controversate personalități ale istoriei noastre contemporane. După trei renunțări la calitatea de prinț moștenitor, Carol al II-lea a revenit în țară, forțând mâna Parlamentului, care l-a proclamat rege la 8 iunie 1930. La 10 februarie 1938, printr-o lovitură de stat, regele Carol al II-lea a dizolvat Parlamentul, instaurând dictatura personală.

La 20 februarie 1938, a fost publicată noua Constituție redactată de Istrate Micescu, prin care suveranul devenea ''capul statului''. Pierderile teritoriale din vara și din toamnă anului 1940 îl compromit însă pe Carol al II-lea ca om politic și șef al statului român, silindu-l să abdice în favoarea fiului său, Mihai, care a fost rege al României între anii 1927-1930 (Regență) și între 1940-1947.

La 10 mai 2009, a fost pusă piatra de temelie a noii catedrale arhiepiscopale de la Curtea de Argeș, care va avea și rolul de necropolă regală, în prezența principesei moștenitoare Margareta și a principelui Radu. La ceremonie, a fost prezent și arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic.

Lăcașul de cult, ridicat din inițiativa Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în parteneriat cu Casa Regală a României, va avea hramul Sfânta Muceniță Filofteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De altfel, aici va fi depusă și racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală va avea, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș și nu va depăși ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. Până în prezent, ea a fost ridicată "la roșu", fiind construite zidurile și finalizată o mare parte din acoperiș. Conform proiectului, în incintă va exista un loc special amenajat, unde vor fi locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului. Tot aici vor fi depuse și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea.

Imagini inedite de la cea mai tare nuntă! Suspendați la 180 de metri înălțime, într-un hamac, doi tineri și-au spus &quo... Închisoare pentru părinții care pun așa ceva în farfuria copiilor!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu Sambata, 16.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Parteneri Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști Catine.ro Anahí, răsfățată de soțul său! Cine e politicianul cu care e căsătorită și cum arată familia actriței din ”Rebelde” Anahí, răsfățată de soțul său! Cine e politicianul cu care e căsătorită și cum arată familia actriței... Happy Channel Valentin Ion, asasinul plătit care a ucis o voleibalistă olandeză, a murit în Spania, la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare Valentin Ion, asasinul plătit care a ucis o voleibalistă olandeză, a murit în Spania, la câteva zile după ce a... Libertatea.ro Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o... Ziare.com „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!” „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre... AntenaSport Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi. Motivul pentru care artista și actorul nu apar împreună: „Nimeni nu mă ascultă...” Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi.... Elle Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul / VIDEO Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul /... Spynews.ro Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc BZI Sfatul dat de Monica Tatoiu celor care vor să se căsătorească: „Este un vaccin de viață echilibrată” Sfatul dat de Monica Tatoiu celor care vor să se căsătorească: „Este un vaccin de viață echilibrată” BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus HelloTaste.ro Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos. Cuvintele pe care toți credincioșii trebuie să le rostească la începutul Postului Paștelui Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos. Cuvintele pe care toți credincioșii trebuie să le rostească... Antena3.ro De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc useit Horoscopul zilei de 18 martie 2024. Peștii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 18 martie 2024. Peștii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine FOTO | VIDEO - Inginerii Tesla, șocați că americanii cheltuie 100.000 dolari pe Cybertruck pentru a-l împușca și maltrata FOTO | VIDEO - Inginerii Tesla, șocați că americanii cheltuie 100.000 dolari pe Cybertruck pentru a-l împușca... Wall-Street Cum se înțelege, de fapt, Roxana Vancea, cu părinții soțului ei: N-am avut unde să îl întâlnesc... Cum se înțelege, de fapt, Roxana Vancea, cu părinții soțului ei: N-am avut unde să îl întâlnesc... Kudika Prin ce se dă carnea de şniţel prima oară pentru a se pătrunde bine. Nu prin făină sau ou! Prin ce se dă carnea de şniţel prima oară pentru a se pătrunde bine. Nu prin făină sau ou! Playtech Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Redactia.ro EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor EXCLUSIV. Ministrul Energiei anunţă o schimbare importantă la plafonarea facturilor Observator Incontinența urinară la menopauză: simptome și metode de gestionare Incontinența urinară la menopauză: simptome și metode de gestionare MediCOOL Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast HelloTaste FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei ProSport Ce GREUTATE are Piedone? / „Acum sunt manechin” /  „Băgam frigiderul în inventar” Ce GREUTATE are Piedone? / „Acum sunt manechin” / „Băgam frigiderul în inventar” Gandul Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce, însă, în Paradis Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce,... CanCan Balanita: cauze, simptome, diagnostic, remedii Balanita: cauze, simptome, diagnostic, remedii DeParinti Sora lui Nicki Minaj s-a lansat în industria muzicală. Ming Luani și Rakeem Love au scos împreună piesa „Do It Again” Sora lui Nicki Minaj s-a lansat în industria muzicală. Ming Luani și Rakeem Love au scos împreună piesa „Do It... ZUTV Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp UseIT Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Hello Taste
Ultimele știri
x