Antena Căutare

Descoperire: cel mai vechi oras din Europa, langa Romania

Arheologii au descoperit, in apropiere de Varna, ruinele unui oras ce este considerat drept cel mai vechi din Europa, avand peste 7.000 de ani vechime, dupa cum transmite CNN.

Concret, ruinele celui mai vechi oras din Europa, Provadia, dateaza din 4.700 - 4.200 i.Hr. Arheologii au descoperit pereti inalti de 3,3 metri cu o grosime de 2 metri si sustin ca acestea sunt cele mai vechi ziduri de aparare descoperite pana in ziua de azi.

Mai mult decat atat, oamenii de stiinta considera ca Provadia a fost un oras in care locuiau intre 300 si 350 de oameni, foarte bogati, intrucat se aflau in apropierea unei mine de sare. Langa Provadia exista singura mina de acest fel, din Bulgaria acelor vremuri, cu o vechime de 7.500 de ani.

"Apa sarata era evaporata prin diferite tehnici in boluri de ceramica, iar sarea rezultata era folosita ca moneda de schimb, fiind importanta atat pentru oameni, cat si pentru animale”, explica profesorul Vasil Nikolov, conducatorul lucrarilor de explorare.

Orasul Provadia se afla in Cadrilater, un fost teritoriu al Romaniei, care in 1940 a fost retrocedat Bulgariei ca urmare indirecta a presiunilor politice germane asupra guvernului roman.

O capra din India costa cat un Lamborghini. Vezi de ce valoreaza atat de mult!... Superb! Imagini impresionante cu cele mai mici lucruri din lume. Vezi aici GALERIA FOTO!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x