Antena Căutare

Drepți, nerecunoscătorilor! Onor la GENERAL! Să ne trăiți întru mulți ani, domnule NĂSTASE! ”Beam pe marginea șanțului, acolo și dormeam!”

Ajuns la 103 ani, generalul în retragere Constantin Năstase, din Mioveni, este omul cu o poveste de film. la 25 de ani pleca pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. ”Patru copii a dat familia lui Niță Năstasă luptelor. Unul a murit, altul a fost rănit de schije”, spune. Pe el l-au împușcat în picior, dar a mers mai departe. ”Beam și mâncam pe marginea șanțului, dormeam pe marginea șanțului. Șanțul ne era pat și bucătărie”

Ajuns la 103 ani, generalul în retragere Constantin Năstase, din Mioveni, este omul cu o poveste de film. La 25 de ani pleca pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. ”Patru copii a dat familia lui Niță Năstasă luptelor. Unul a murit, altul a fost rănit de schije”, spune. Pe el l-au împușcat în picior, dar a mers mai departe. ”Beam și mâncam pe marginea șanțului, dormeam pe marginea șanțului. Șanțul ne era pat și bucătărie”

La 25 de ani a plecat la război. Regimentul 19 Caracal. ”Patru copii a dat familia asta a lui Niță Năstasă frontului”, spune. ”Unul a murit, altul a fost lovit, grav, de schije”. Povestea generalului Constantin Năstase pare una desprinsă din filme.

A trecut Prutul, a ajuns până departe. ”După ce am pășit Nistrul, am îngenuncheat, am sărutat pământul românesc, am zis <<Tatăl Nostru>> și mi-am spus că m-am născut a doua oară”. L-au împușcat într-un picior. ”N-am stat mult în spital. Eram tânăr, m-am refăcut repede”, își aduce aminte. Tot repede s-a întors în prima linie. ”Mâncam pe marginea șanțului, beam pe marginea șanțului, dormeam pe marginea șanțului. Practic, șanțul ne-a fost și pat, și bucătărie”.

Drepți, nerecunoscătorilor! Onor la GENERAL! Să ne trăiți întru mulți ani, domnule NĂSTASE! ”Beam pe marginea șanțului, acolo și dormeam!”

La 103 ani, nu vrea publicitate. E înconjurat de copii, de strănepoți și de amintiri. ”Ceața aia, densă, grea, cu cristale, aia ne-a omorât! În atacul de la Odesa a început să plouă cu obuziere. Rușii au tras, într-o oră, vreo 3.500 de bucăți. Dacă nu era ceața asta pe care toți o înjuram, nu știu dacă vă mai vorbeam acum”. Nu i-a fost frică, dar nu vrea să pozeze în erou. ”Am avut mereu cu mine o iconiță cu Sfântul Gheorghe care, cred eu, m-a apărat!”. După Odesa, a mai numărat doar șapte camarazi de pluton. Atâți mai rămăseseră. 75 de zile a făcut pe drumul spre casă...

Drepți, nerecunoscătorilor! Onor la GENERAL! Să ne trăiți întru mulți ani, domnule NĂSTASE! ”Beam pe marginea șanțului, acolo și dormeam!”

Generalul de brigadă Constantin Năstase. 103 ani. Erou al României.

Sursa: M.Ap.N. Credit foto: Universul Argeșean

Minunile din centrul Bucureștiului. Foarte mulţi oameni din toate colţurile ţării s-au vindecat de boli grave. Cum e pos... Cel mai norocos nenorocos om din lume: a căzut cu trenul, cu avionul, i-a luat foc mașina, s-a ciocnit de un camion ONU,...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x