Antena Căutare

După ce au murit, le-au îngropat și aurul, ca să le cinstească memoria! Doi căutători de comori au găsit un tezaur valoros, aparținând femeilor bogate din Anglia

Piesele de aur dintr-un tezaur găsit de doi căutători de comori, cu ajutorul detectoarelor de metale, au fost descrise marți drept cele mai vechi obiecte de aur din Epoca Fierului descoperite în Marea Britanie, informează Xinhua.

Piesele de aur dintr-un tezaur găsit de doi căutători de comori, cu ajutorul detectoarelor de metale, au fost descrise marți drept cele mai vechi obiecte de aur din Epoca Fierului descoperite în Marea Britanie, informează The Telegraph.

Obiectele din aur au fost găsite la mică adâncime, într-o zonă mlăștinoasă din apropierea unei ferme din comitatul Staffordshire. Potrivit Agerpres, cei doi căutători de aur, Mark Hambleton și Joe Kania, au rămas muți de uimire când au scos la suprafață artefactele într-o zi friguroasă din decembrie. Piesele vechi de 2.500 de ani erau îngropate la mică adâncime, la circa un metru distanță una de cealaltă.

Experții de la Muzeul Britanic cred că bijuteriile din aur, care au primit numele ''Leekfrith Iron Age Torcs'', ar putea data din anul 400 î.Hr.

Colecția ''de imensă importanță internațională'' constă dintr-o brățară decorată cu simboluri celtice și trei coliere. Se crede că bijuteriile au fost realizate în Germania sau în Franța.

''Ornamentele au fost probabil purtate de femei bogate și influente, poate de persoane de pe continent care s-au măritat în cadrul comunității locale'', a declarat Julia Farley, curator al colecțiilor din Epoca de Fier din Marea Britanie și Europa de la Muzeul Britanic, evaluatoarea colecției unice. ''Punând cap la cap modul în care aceste obiecte au ajuns să fie îngropate pe un câmp din Staffordshire ne va oferi o imagine de neprețuit cu privire la viața în Britania, în Epoca de Fier'', a adăugat ea.

Potrivit unor teorii, aurul ar fi fost îngropat pentru o mai bună păstrare sau ca ofrandă adusă zeilor, în memoria proprietarelor decedate ale obiectelor.

Arheologii au studiat zona în care au fost găsite piesele, însă au declarat că nu există dovezi ale existenței altor piese asemănătoare în imediata apropiere.

Galerie FOTO: Să râzi sau să plângi?! Cele mai PENIBILE accidente din BUCĂTĂRIE... Bărbatul, eroul Mărțisorului! În zona Moldovei, tradiţia spune că domnii sunt cei care primesc mărţişoare. Explicația e ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x