Antena Căutare

EXCLUSIV: ETA a vrut s-o ucida pe Lavinia Milosovici!

Gruparea separatista basca a montat un dispozitiv exploziv in Palau Sant Jordi, locul unde, in timpul Olimpiadei de la Barcelona, au avut loc intrecerile la gimnastica. Bomba a fost dezactivata pe 25 iulie. Pe 26 au inceput intrecerile!

Suntem in 1992, in primavara. Se apropie Olimpiada de la Barcelona, cel mai mare eveniment sportiv gazduit de Spania, dupa turneul final al Campionatului Mondial din 1982. Guvernul premierului Felipe Gonzalez stie ca omenirea va avea ochii atintiti spre Catalunya, asa ca incearca sa negocieze cu gruparea separatisca basca ETA, aflata la apogeu, pentru incetarea atentatelor, macar pe durata Jocurilor Olimpice. Nu se reuseste sa se ajunga, insa, la niciun acord.

Tinta: Palau Sant Jordi

Pe 25 iulie, exact in ziua deschiderii oficiale, trupele speciale dezactiveaza un dispozitiv exploziv de mare capacitate chiar in Palau Sant Jordi, locul unde, a doua zi, incepeau intrecerile la gimnastica arttsitica si unde, printre altele, au concurat si fetele noastre: Lavinia Milosovici, Cristina Bontas, Gina Gogean, Vanda Hadarean, Maria Neculita si Mirela Pasca. Datele apar in documentarul "20 anys despres, una inauguracion olimpica", realizat de postul de radio RAC 1. "Trupele speciale au dezamorsat un dispozitiv exploziv cu temporizator chiar in Palau Sant Jordi, care fusese montat cu ceva vreme inainte, in seara de 25 iulie 1992, in timp ce festivitatea de deschidere era in toi", se arata in reportaj. "Dispozitivul fusese montat in acoperisul salii de catre un grup terorist afiliat la ETA", povesteste redactorul Rafael Vera, unul dintre cei trei jurnalisti care a realizat investigatia. "Au fost niste zile extrem de tensionate", isi aducea minte Vera de incidentele de acum 20 de ani. "Deja se stia ca ETA nu va colabora, ceea ce insemna un real pericol. Barcelona traia inca sub efectul atentatelor de la Hipercor, din 1987, din 19 iunie, cand isi pierdusera viata 21 de oameni, iar 45 fusesera raniti. Era cel mai grav incident din istoria ETA".

Au intervenit si americanii de la CIA!

Pe fir intervin americanii si CIA. Se pune chiar un pariu. Cinci agenti falsi cumpara bilete, iar serviciile secrete iberce trebuie sa-i gaseasca inainte ca ei sa ajunga la Barcelona. Operaiune reusita. Apoi se aude ca doi separatisti vor scoate un steag cu "Freedom for Catalonia". Sunt opriti cu opt minute inainte de startul ceremoniei inaugurale. Sistemul de securitate iberic "fierbe". Pe 25 iulie, lumea se adauna ca la urs pe Stadionul Olimpic, pentru festivitatea de deschidere. Nimeni nu spune nimic! Se fac cercetari la Palau Sant Jordi, s-a prins un fir. ETA a pus aici un dispozitiv exploziv pe care urmeza sa-l detoneze in timpul intrecerilor de la gimnastica artistica, ce debuteaza a doua zi. E raspunsul teroristilor basci la valul de arestari facut de francezi la Bidart, cu trei luni inainte, incarceratii urmand a fi transferati in Spania.

Incarcatura e destul de mare, pozitionata in tavan. E dezactivata. In Palau Sant Jordi incap 17.000 de oameni la evenimentele sportive...Se merge pe burta, nimeni nu sufla nimic, iar Jocurile Olimpice decurg ca la carte. Fetele noastre iau "argintul" pe echipe, Lavinia Milosivici mai face rost de niste medalii, la fel si Cristina Bontas. ETA n-a avut succes...

Basescu, despre Udrea: Niciodata nu voi spune unei femei "Da-ti jos rochia asta ca-i prea stramta" ... O fetita de doi ani ii calca pe urme marelui Mozart...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x