Antena Căutare

Foto! Atunci autoturism DE LUX, acum o rablă. Maşina Elenei Ceauşescu, uitată într-un garaj din Iaşi

În anii '80 era un star al maşinilor, azi sta liniştită într-un garaj din Iaşi. Pe şosele toată lumea o admira, însă acum nimic nu mai aminteşte de momentele de gloria. Maşina Elenei Ceauşescu a ajuns o rablă care îşi aşteaptă tăcută finalul

În anii '80 era un star al maşinilor, azi sta liniştită într-un garaj din Iaşi. Pe şosele toată lumea o admira, însă acum nimic nu mai aminteşte de momentele de gloria. Maşina Elenei Ceauşescu a ajuns o rablă care îşi aşteaptă tăcută finalul

Se află în Iaşi de 19 ani, ascunsă de ochii lumii, într-un garaj. O pot privi şi atinge doar ieşenii care se pregătesc să devină mecanici auto. Este proprietatea Liceului Tehnologic Holboca, iar sute de elevi au învăţat tainele mecanicii cu ajutorul ei. Este vorba despre o maşină marca Renault, ce a aparţinut Elenei Ceauşescu. A fost ani la rând maşina personală a soţiei dictatorului şi era condusă doar de ea sau de şoferul ei.

"Este un autoturism Berlina din anii '80. La vremea respectivă era un autoturism special, fiindcă se afla în dotarea secretarilor de stat. Era unică la nivel de judeţ. Era o maşină performanţă, Renault 18, şi scumpă, nimeni nu îşi permitea să o cumpere. Se distingea imediat în trafic, lumea ştia a cui este. La vremea în care o conducea Elena Ceauşescu era albastră, noi când am primit-o era vopsită în alb. Are o motorizare de 1,4 cc şi aprindere clasică. O maşină performanţă, cu ţinuta bună de drum, foarte reuşită", a spus Teodor Ciocănel, instructor auto al Liceului Tehnologic Holboca.

Acum, maşina nu mai porneşte, deşi are doar 125.000 de kilometri la bord. Cu toate acestea, reprezintă un bun material didactic pentru elevi. "Sistemul clasic a rămas. E tot motor, tot arbore cotit, tot pistoane, tot chiuloase, au elevii ce învaţa. Maşina e fiabila, se conduce uşor, eu nu cred totuşi că o conducea doamna Ceauşescu, mai degrabă cred că avea şofer", spune Teodor Ciocănel, instructor auto, conform "Bună Ziua Iaşi".

STRĂLUCIREA S-A TRANSFORMAT ÎN RUGINĂ...

Conducerea unităţii de învăţământ este conştientă de valoarea ei, aşa că a început să strângă fondurile necesare reabilitării. La reparaţii vor lucra chiar elevii liceului.

"Această maşină a ajuns la noi în anul 1997, ea a fost transferată în conformitate cu hotărârea de Guvern nr. 844 din 1995, transfer gratuit între instituţiile bugetare. S-a aflat că a fost maşina Elenei Ceauşescu şi astfel a devenit un simbol pentru şcoala noastră. Reuşim astfel să atragem elevii să înveţe cu plăcere mecanică auto. Cu siguranţă că această maşină necesită câteva reparaţii serioase şi aici mă refer la reparaţii nu pentru a o face să ruleze pe drumurile publice, pentru că ar fi nevoie de o serie de aprobări de la Registrul Auto Roman şi nu le-am primi, ci doar pentru a o păstra la această stare de conservare şi, în parteneriat cu un agent economic, vom începe cât de cât să o recondiţionăm", a declarat Liliana Rujanu, director Liceului Tehnologic Holboca.

Liceul în care nimeni nu a mai luat BAC-ul de opt ani. Doar doi elevi s-au prezentat la examen și au picat... Mișcări senzuale și seducție din plin, chiar pe străzile Bucureștiului! Doi tineri s-au dezlănțuit în timpul nopții, dir...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x