Antena Căutare

Germania va termina duminica de platit despagubirile de razboi impuse de aliati in 1919

La aproape 92 de ani dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, Germania va termina de platit, duminica, despagubirile de razboi impuse de Aliati

Ultima transa pentru achitarea sumei datorate, de aproape 200 de milioane de euro, se va face duminica , atunci cand se implinesc 20 de ani de la reunificarea Germaniei, impartita in doua la finalul celui de al Doilea Razboi Mondial.

Reparatii in valoare de 269 de miliarde de marci ale Reichului, impuse prin Tratatul de la Versailles in 1919, au apasat greu asupra Guvernelor germane ale Republicii de la Weimar, in anii '20, si au contribuit la venirea lui Adolf Hitler la putere, in 1933.

Aceste despagubiri, noteaza Mediafax, aveau menirea sa compenseze pierderile suferite de Franta si Belgia in timpul razboiului si sa ajute la achitarea costului acestui razboi pentru tarile aliate.

Plata reparatiilor, suspendata de Hitler, a fost anulata de fapt prin "moratoriul Hoover", in 1932. Dar Germaniei ii mai ramasese de rambursat imprumuturile contractate pentru plata datoriilor, inainte de aceasta data.

Germania de Vest a acceptat sa plateasca o parte a acestora, incepand din 1953, dar mai ramaneau de plata si dobanzile acestor imprumuturi, acumulate intre 1945 si 1953.

La vremea respectiva, s-a ajuns la un acord, potrivit caruia Germania urma sa le plateasca la 20 de ani dupa reunificarea tarii, o ipoteza considerata foarte improbabila la epoca respectiva.

Dar Zidul Berlinului s-a prabusit, iar Germania termina de platit bonuri, considerate mult timp simple obiecte de colectie si care, astazi, sunt detinute de fonduri de pensie sau chiar de particulari.

Sursa: jurnalul.ro

Angela Merkel continua sa cumpere lucruri inutile, marcata inca de obiceiurile din R.D.G.... Turismul gay, un sector-cheie al economiei in Suedia!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x