Antena Căutare

Ieronim Budac, românul care a fost mâna dreaptă a celui mai temut mafiot din istorie!

Care este legătura dintre cel mai cunoscut gangster al tuturor timpurilor şi o localitate uitată din Sibiu? Ştiu că pare începutul unui banc, dar fiți siguri că nu e nicio glumă. O legătură chiar există. Se numeşte Ieronim Budac, un ardelean simplu care în anii '20 a emigrat în Statele Unite

Care este legătura dintre cel mai cunoscut gangster al tuturor timpurilor şi o localitate uitată din Sibiu? Ştiu că pare începutul unui banc, dar fiți siguri că nu e nicio glumă. O legătură chiar există. Se numeşte Ieronim Budac, un ardelean simplu care în anii '20 a emigrat în Statele Unite.

Acolo a ajuns să fie şoferul lui Al Capone, gangsterul care a terorizat Statele Unite în perioada interbelică. Nu doar că era şoferul temutului mafiot, dar îl ajuta şi la traficul cu alcool, interzis în perioada prohibiţiei, precum se ştie. După aventura americană, ardeleanul s-a întors în satul natal. Unde a fost multă vreme primar.

Ieronim Budac. Un nume care astăzi nu spune nimic pentru multă lume. Însă, în America anilor '20, numele ardeleanului simplu din Cârţişoara era destul de cunoscut. Şi asta dintr-un motiv cât se poate de întemeiat

Astăzi poate părea bizar că un ardelean simplu să ajungă apropiat al celui mai mare gangster din istorie. Însă într-o perioadă în care alcoolul era strict interzis, talentele lui Ieronim erau apreciate. Culmea însă, nu talentele de fabricant de alcool ilegal l-au adus în atenţia gangsterului.

Impresionat de curajul şi devotamentul ardeleanului, Al Capone l-a numit şoferul lui personal. Dar la începutul anilor '30, Ieronim a lăsat visul american în urmă. La fel şi viaţa de nelegiuit. Ajuns acasă, puţină lume ştia de aventurile lui în lumea gangsterilor. Nici măcar rudele nu ştiau.

Dar nu s-a oprit la afaceri. După ce în Statele Unite a fost spaima poliţiei federale, întors acasă la Cârţişoara, Ieronim s-a axat pe o altă carieră. A fost primar doua sau trei mandate. Pana la terminarea razboiului mondial

Ieronim nu este singurul membru al familiei Budac ajuns în cărţile de istorie. Se pare că genele pentru afaceri necurate le-ar fi moştenit de la o rudă mai îndepăratată.

După venirea la putere a comuniştilor, Ieronim şi-a pierdut şi afacerea şi funcţia de primar. S-a stins în satul său natal în 1977.

Credincioșii sunt bucuroși. Începe procesul de canonizare al Părintelui Arsenie Boca... CEL MAI MARE PUNCTAJ din lume la Cambridge, obținut de o ROMÂNCĂ. Pentru români, nu pare să fie interesant...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x