Cum va arăta omenirea după pandemie: „O schimbare pozitivă pentru umanitate” - Interviu în exclusivitate cu Yuval Noah Harari

Ideile lui au schimbat lumea. Una dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XXI a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observator.

Yuval Noah Harari, filosof, istoric şi autor al best-sellerului "Sapiens, scurtă istorie a omenirii" ne spune, cum va arăta lumea după pandemie.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l conştientizăm despre această pandemie este că nu are un curs predeterminat. Ne dă de ales şi e responsabilitatea noastră să alegem înţelept.

Ţările pot reacţiona prin izolare naţionalistă şi competiţie sau pot alege să acţioneze în spiritul cooperării globale şi solidarităţii. Şi asta va crea două lumi complet diferite după ce criza va fi trecut.

Ţările pot alege să trateze criza împuternicind un dictator sau un regim autoritar. Alte ţări aleg să reacţioneze prin sistemul democratic. Şi asta va crea un viitor complet diferit.”

Citește și:

Interviu în exclusivitate! Autorul „Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, mesaj urgent pentru români: „Nu vă puteţi baza pe alte ţări, nu vă puteţi baza pe Uniunea Europeană”

Epidemiile, pedepse divine?

„În Evul Mediu, oamenii simţeau că o epidemie este o pedeapsă divină. Se simţeau neputincioşi, nu puteau face nimic să o prevină. Sau dacă puteau face ceva, căutau ţapi ispăşitori. Dădeau vina pe cineva care-l mâniase pe Dumnezeu şi din cauza asta suntem toți pedepsiţi.

Când ciuma s-a răspândit în secolul al XIV-lea, a fost blamată comunitatea evreiească. Şi am avut pogromuri. Când a apărut SIDA în anii '80, oamenii au spus că e o pedeapsă pentru comunitatea gay, aşa că nu e nimic de făcut.

Asta e foarte, foarte periculos. În primul rând, că e o greşeală. Ciuma şi SIDA nu au venit de la Dumnezeu, ci de la virusuri.”

„Niște politicieni au luat decizii greșite”

„Reacţia potrivită este că noi avem puterea să prevenim şi, dacă epidemia se răspândeşte, nu e pentru că cineva l-a supărat pe Dumnezeu, ci pentru că nişte politicieni au luat nişte decizii greşite.

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole

Epidemiile nu sunt o forţă a naturii pe care nu o putem controla. Pot fi controlate. Dacă nu o putem face, asta se datorează unui eşec politic. Şi vedem asta astăzi, ţări diferite reacţionează diferit.

Citește și:

BOR, iritată de campania „Medicii-sfinți”. Ce spun liderii Bisericii Ortodoxe despre afișele ce au împânzit orașele: „O maltratare vizuală”

Unele ţări au reuşit să ţină sub control pandemia eficient. Nu doar dictaturile, ci şi democraţiile au gestionat bine: Coreea de Sud, Taiwan, Noua Zeelandă, Germania, Grecia. Toate s-au descurcat în această situaţie fără să impună măsuri dictatoriale. Cum a făcut SUA. Reacţia a fost foarte neştiinţifică, neprofesionistă şi acum avem acest dezastru uriaş.

Miezul problemei este proasta funcţionare a sistemelor politice.”

„Nu îmi e teamă de virus, ci de demonii interiori ai rasei umane”

„De ce îmi e teamă nu este virusul, ci demonii interiori ai rasei umane, cum ar fi egoismul, ura, lăcomia. Dacă în această criză acţionăm cu ură şi dăm vina pentru pandemie pe străini, pe minorităţi. Şi dacă în această criză reacţionăm cu lăcomie şi vrem să facem mai mulţi bani, va fi foarte dificil să depăşim epidemia şi criza economică.

Citește și:

Au venit pe lume în același timp. Au murit, despărțiti de 100 de ani, răpuși de două pandemii. Unul, bebeluș, celălalt, erou de război, constructor al Turnurilor Gemene: „Se vor cunoaște în ceruri, în sfârșit”

Pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale. În vremuri normale, politicienii ar putea submina încrederea oamenilor în ei, ar putea minţi, să nu dea bani suficienţi sistemului de sănătate şi societatea ar continua să funcţioneze.

Nu plăteşti un preţ prea mare. Dar apoi vine o criză ca asta şi expune preţul ridicat pe care fiecare dintre noi îl plăteşte pentru aceste greşeli.”

„Avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii”

„Aud mulţi politicieni care spun: suntem în război. Şi asta e o discuţie periculoasă. Asta nu e război, e o criză sanitară. Implică securitatea, dar într-un fel diferit. Cere un alt fel de expertiză. Asistentele gândesc diferit faţă de generali.

Pentru a ne proteja pe noi şi economia avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, şi nu generalii. Să investim în spitale e la fel de important cu a cumpăra tancuri şi avioane.

Sper să ne amintim această lecţie nu doar la anul, la anul va fi uşor, marea întrebare e dacă ne vom aduce aminte peste 5 ani, 10 ani sau 20 de ani.

Citește și:

Mumia din Parâng. Ceaușescu a vrut Jocuri Olimpice de Iarnă, noi am lăsat-o să moară. Cum arată Voineasa, stațiunea fantomă, astăzi

Sper ca această pandemie să fie un fel de semnal de trezire pentru umanitate. Încă avem timp să ascultăm acest semnal şi să facem ce trebuie. Şi, când ne vom uita înapoi la aceste vremuri, să fie o schimbare pozitivă pentru umanitate.”

Continuarea interviului lui Yuval Harari, mâine la Observator, de la ora 19:00

Seria de interviuri în care Alessandra Stoicescu îl are ca invitat pe Yuval Noah Harari continuă și vineri, de la ora 19.00, în cadrul Observator. Interviul integral va fi disponibil la sfârșitul săptămânii și pe ObservatorNews.ro.

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri