- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oul pe care această fiară a mării îl depune reprezintă un adevărat spectacol al naturii. De dimensiuni impresionante și învăluit într-o coajă aparent mai tare, ascunde puiul unui rechin. Vezi videoclipul în imaginile de mai jos.
Creatura care aduce pe lume ouă în formă de spirală este rechinul
Pentru o persoană obișnuită, viața reproductivă a rechinilor este plină de mister, dar împrăștierea ouălor de rechin pe coastele australiene oferă o mică perspectivă asupra modului în care rechinii adulți își aduc puii pe lume. Spre deosebire de majoritatea peștilor, rechinii practică "fertilizarea internă", ceea ce le oferă puilor o șansă mult mai mare de supraviețuire.
Organele de reproducere ale rechinilor se aseamănă foarte mult cu organele de reproducere umane, în sensul că rechinii masculi au o pereche de clești externi pe care îi introduc în organele de reproducere ale femelei, potrivit australiangeographic.com.
Profesorul Colin Simpfendorfer, un expert în rechini de la Universitatea James Cook din Queensland, și-a petrecut mult timp studiind viața reproductivă a rechinilor și continuă să fie fascinat de diferitele moduri în care aceștia își hrănesc puii.
Potrivit lui Colin, de departe cea mai bizară strategie este cea a rechinului infirmier gri (Carcharias taurus). "Puii de rechin gri se mănâncă între ei în uter și apoi se ajunge la un singur animal supraviețuitor", spune el. Această metodă este cunoscută sub numele de "canibalism intrauterin".
Rechinii depun ouăle în formațiuni stâncoase. Prinderea se realizează datorită formei de spirală
Oviparitatea - depunerea de ouă - este valorificată de un număr mic de specii de rechini, deoarece majoritatea rechinilor sunt viviparii, ceea ce înseamnă că ouăle se dezvoltă în interiorul mamei. Aceste ouă, adesea de mărimea unei palme, sunt de diferite culori, forme și texturi, în funcție de specia de rechin, potrivit aceleiași surse.
Mark McGrouther este managerul colecției de ihtiologie (știința peștilor) de la Australian Museum de la sfârșitul anilor 1980 și a văzut destule ouă de rechin. Preferatul său este oul de rechin cu coarne crestate (Heterodontus galeatus), care are o formă conică, o culoare neagră mată și care are vreascuri spiralate. Există și motive practice pentru forma sa bizară.
"Atunci când rechinul Port Jackson depune un ou, îl ridică în gură și îl înșurubează în stânci și crăpături pentru a-l ancora, astfel încât să nu fie îndepărtat de apă și de aceea îi dă această formă", explică Mark. Scopul tendoanelor, spune el, este de a se încurca în alge sau de a se lipi de alge ca o altă modalitate de a ancora oul.
Embrionii din ouăle de rechin își reduc activitatea atunci când sunt prezenți prădători în jur
Potrivit lui Colin, odată ce rechinii își depun ouăle, puii sunt complet pe cont propriu, supuși condițiilor meteorologice și altor prădători. "Când ies la suprafață, trebuie să fie pregătiți să plece, să se poată hrăni, să aibă grijă de ei înșiși, deoarece nu am văzut nicio dovadă că părinții oferă îngrijire după depunerea ouălor".
Și nici viața nu este ușoară în interiorul oului. "Există unele lucrări care sugerează că embrionii din ouăle de rechin își reduc activitatea atunci când sunt prezenți prădători pentru a reduce șansele de prădare. Cred că sunt capabili să îi miroasă, deoarece mai târziu în dezvoltare ouăle se deschid puțin pentru a permite apei să circule pentru a ajuta la respirație", potrivit aceleiași surse.