Chiloții sunt o piesă vestimentară nelipsită din garderoba oricui. Totuși, puțini sunt cei care știu ce istorie incredibilă stă în spatele acestui obiect aparent banal.
Au fost descoperite rămășițe preistorice ale unor fâșii de piele animală, vechi de mai bine de 7.000 de ani. Acest lucru arată că, cel mai probabil, oamenii peșterilor purtau astfel de bucăți de piele pe post de chiloți. În anotimpul rece se îmbrăcau și cu blănuri sau bucăți mai mari de piele, dar vara stăteau doar în acești chiloți.
Ulterior, în Antichitate, aceste piese vestimentare s-au schimbat. Atleții și actorii din Grecia Antică purtau ceea ce se numea „perizoma”, cu scopul de a-și ascunde organele genitale. Ulterior, în Roma Antică, istoricii au descoperit că nobilii purtau sub togă un astfel de obiect de lenjerie. Avea formă triunghiulară și se fixa de o centură prin intermediul unor ace de siguranță sau a unor oase.
Istoria neștiută a bikini-ului! Cum au mers femeile la plajă, de-a lungul vremii!
Mozaic în care se poate observa vestimentația romană
În secolul VI î.Hr., despre etrusci se menționează obiceiul de a purta pantaloni foarte scurți, cu rol de chiloți. Egiptenii, de exemplu, recurgeau la „schenti” pentru a-și înfășura organele genitale. Doar judecătorii, preoții și faraonii beneficiau de chiloți făcuți din material rafinat.
În Franța apare ceea ce se numește „culottes” (devenit ulterior, în limba română, „chiloți”). Începând cu Evul Mediu și continuând cu Renașterea, nobilimea franceză purta chiloți, sub forma unor ciorapi-pantalon, cu o lungime variabilă.
Modelul și dimensiunea au variat mereu, în funcție de modă
În jurul secolului al XII-lea apare chilotul cunoaște o evoluție puternică și devine astfel o piesă vestimentară importantă. Indiferent de clasa socială, oamenii își permiteau să poarte chiloți.
Regele Henric al VIII-lea al Angliei a avut și el un rol important în evoluția chiloților. A contribuit personal la modul în care chiloții deveneau, ca mărime, din ce în ce mai mari. Aceștia nu doar că protejau organul genital, dar aveau adesea și buzunar pentru a purta diferite obiecte.
Metodele de înfrumuseţare folosite de femei în 1930! Nici vorbă de cremă antirid, placă de păr şi spa
În secolul XIX apare denumirea de „Long Johns”, niște pantaloni mulați ce serveau pe post de lengerie intimă în America.
În anii 1930 au început să fie la modă boxerii, iar de aici, chiloții au început să cunoască diferite forme, dimensiuni și modele.