Cum se pot fura, intr-o singura zi, aproximativ 65 de milioane de dolari? Ei bine, printr-o privatizare dubioasa. Sau, dupa modelul brazilian, in urma unui jaf ca-n filme. S-a intamplat pe 6 august 2005, in orasul Fortaleza, America de Sud. Victima? Banca Centrala a Braziliei. Hotii? Aproximativ 20 la numar, dupa estimarile autoritatilor. Dupa 6 ani, doar 8% bani recuperati. Dauna totala!
Planul
Cu doar trei luni inainte de marea lovitura, hotii au inchiriat o casa in centrul orasului Fortalezza. Oficial, executau afaceri cu gradinarit. Plante, pamant, iarba, lucruri banale.
In realitate, insa, incepeau lucrarile la un tunel de 80 de metri, care urma a ajunge tocmai sub sediul Bancii Centrale. Si nu orice fel de tunel, ci unul cu amenajari, finisaje, aer conditionat si sisteme de iluminat. Numai bun de carat 3.5 tone de bancnote.
Lovitura
Pe data de 6 august, intr-o sambata linistita, hotii au trecut la etapa finala. Ajunsi sub incaperea ce adapostea un seif masiv, au inceput sa sparga peretele de beton armat, gros de un metru, conceput special pentru a opri asemenea tentative nebunesti. Culmea, nimeni nu a auzit nimic, banca fiind inchisa la sfarsitul saptamanii. Alarmele, senzorii si camerele de filmare au ramas mute in fata unui asemenea tupeu.
Hotii, deranjati doar de cantitatea mult prea mare de bancnote, s-au resemnat rapid si au furat tot ce s-a putut. Luni dimineata, cand angajatii au ajuns la munca, 65 de milioane de dolari se evaporasera. Fireste, au fost sesizate fortele de ordine. Mobilizare generala. Paralizie.
"Au avut de carat aproximativ 3,5 tone de bancnote!", a marturisit, mirat, purtatorul de cuvant al politiei. Sute de politisti au inceput sa urmareasca "pistele", in speranta de a recupera macar o parte din suma. Prea tarziu.
"II vom gasi!"
Pe 10 august si 28 septembrie aveau loc primele arestari. Sase persoane incatusate, insa doar 8 milioane de reali brazilieni recuperati. Putin, mult prea putin. Doi dintre faptasi au fost descoperiti la scurt timp. Dupa moarte, in stil sud-american. Fusesera ucisi, probabil din cauza unor neintelegeri legate de bani. Au mai fost valuri de arestari, insa, pana in prezent, doar 8% din suma a fost recuperata.
foto: smh.com.au