Antena Căutare

"Lista lui Schindler", scoasa la licitatie pentru suma de trei milioane de dolari

Celebra lista va avea un nou proprietar duminica viitoare, atunci cand se va termina licitatia. Desi se porneste de la trei milioane de dolari, organizatorii licitatiei spera sa obtina peste cinci milioane, anunta Mediafax. Ei au explicat intentia de a vinde documentul pe eBay prin faptul ca acesta este o parte a istoriei mondiale si foarte multi oameni fac cumparaturi pe aceasta cale.

Gary Zimet, curatorul de la „Moments in Time”, este proprietarul listei si spune ca deja a primit foarte multe oferte, insa a refuzat sa spuna despre cine este vorba. Cei interesati trebuie sa demonstreze ca dispun de cele trei milioane de dolari. Zimet spune ca a primit documentul de la cineva din Israel, descendent al lui Itzak Stern, contabilul lui Schindler care a intocmit lista. De aceea, potrivit eBay, cumparatorul documentului va primi si o garantie din partea nepotului lui Stern.

Lista, datata 18 aprilie 1945, contine numele a 801 barbati, fiind indicate data nasterii si profesia. Au existat sapte copii, din care s-a pastrat doar patru. Una din ele se afla la Muzeul Holocaustului din Statele Unite, alte doua exemplare sunt expuse la Muzeul Yad Vashem din Israel. Oskar Schindler, membru al partidului nazist, a salvat peste 1.000 de evrei de la deportarea catre Auschwitz, oferindu-le un loc de munca in fabrica lui.

Povestea a devenit cunoscuta dupa ce Thomas Keneally a scris „Lista lui Schindler”, iar Steven Spielberg a facut un film pe tema asta, cu care a castigat numai putin de sapte Oscaruri. In 2010, Gary Zimet a incercat sa vanda „Lista lui Schindler” pentru 2,2 milioane de dolari, insa nu a reusit. Atunci a izbucnit un scandal, o autoare argentiniana afirmand ca lista detinuta de Zimet nu e autentica.

GALERIE FOTO: Cele mai frumoase fotografii din cadrul misiunilor Apollo... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce-ti rezerva astrele pe 23 iulie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x