Antena Căutare

Lumea disparuta, descoperita pe fundul oceanului Atlantic

O lume antica, pierduta, cu defileuri ce au fost odinioara taiate de rauri si varfuri care apartineau muntilor, o lume care conform geologilor are o vechime de peste 56 de milioane de ani a fost descoperita scufundata si ingropata sub straturi de sedimente in Atlanticul de Nord.

"Arata ca o harta a unei tari scufundate. Este un teritoriu fosilizat si conservat la 2 kilometri sub sedimentele de pe fundul oceanului"


Informatiile de pana acum arata un peisaj de aproximativ 10.000km patrati, ingropat la 2km sub fundul oceanului, scrie LiveScience.com. El se afla la vest de insulele Orkney-Shetland.

Cercetatorii banuiesc ca facea parte dintr-o regiune mai mare, care era unita cu ce este acum Scotia si se intindea, probabil, pana in Norvegia, intr-o perioada extrem de calduroasa, inaintea aparitiei oamenilor.

Oamenii de stiinta spun ca, potrivit dovezilor, acest pamant s-a inaltat deasupra apelor si apoi s-a scunfundat, intr-o perioada de doar 2,5 milioane de ani, foarte scurta din punct de vedere geologic.

Cercetatorii cred ca acest lucru a fost cauzat de o "fantana", prin care iesea magma fierbinte din mantaua Pamantului. Aceasta a impins portiunea de pamant deasupra oceanului Atlantic, iar dupa ce fantana s-a linistit, pamantul s-a scunfundat sub ape.

Fenomene similare au avut loc peste tot pe Terra, spun geologii, si este probabil sa existe o multime de astfel de peisaje scufundate.

"Este ca un sandvis de viata terestra intre felii de paine din viata marina", a mai explicat Nicky White, adaugand ca principala preocupare a oamenilor de stiinta este de a intelege ce a dus la ridicarea din ocean a acestui continent si apoi la scufundarea sa dupa doar 2,5 milioane de ani, un interval de timp extrem de scurt in termeni geologici.

Citeste si Jurnalul

Foto:livescience.com

VIDEO! Un paun a aparut ca din senin pe strazile orasului Chicago... VIDEO! Rusia: Bataie pe podiumul de moda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x