Antena Căutare

Mergi la mare în Mamaia? Dar ai fost vreodată pe plajele Duduia sau Tataia?! Nu știi ce ai pierdut

Marea Negră a atras întodeauna românii din toate zonele ţării. Acum vedeta este plaja Mamaia, însă în urmă cu un secol, oamenii se îmbăiau la Duduia și la Tataia. Pentru ajunge, în acele vremuri, la mare nu era uşor.

Marea Negră a atras întodeauna românii din toate zonele ţării. Acum vedeta este plaja Mamaia, însă în urmă cu un secol, oamenii se îmbăiau la Duduia și la Tataia. Pentru ajunge, în acele vremuri, la mare nu era uşor.

De la Bucureşti la Giurgiu se mergea cu trenul, apoi cu vaporul până la Cernavodă. De la Cernavodă se urca în tren până la Constanţa. Podul de la Cernavodă, care făcea legătura între Dobrogea şi restul ţării, a fost inaugurat abia în 1985, scurtând drumul spre valurile răcoroase ale mării.

Staţiunea Mamaia a apărut din necesitatea oraşului Constanţa de a avea o plajă modernă. Inaugurarea oficială a staţiunii a avut loc în august 1906 şi tot atunci s-au amenajat primele spaţii turistice.

La început, nu exista decât un mic sat, în partea nordică a oraşului Constanţa, populat de pescari greci şi lipoveni, oieri români şi crescători de cai. Plaja era sălbatică şi plină de ciulini, scrie adevarul.ro.

Povestea plajei Duduia

În Constanţa, la doi pași de Piața Ovidiu se întindea Plaja Duduia, numită şi Golful Delfinilor sau Golful Pescarilor, care a funcționat timp de aproape jumătate de secol, din 1887 până în 1932.

O legendă spune că numele plajei vine de la o doamna din înalta societate, care era nefericită în dragoste. Într-o zi, la începutul secolului XX, se plimba singură și tristă pe malul mării. Pescarii din zonă nu îi știau numele, așa că îi spuneau Duduia, relatează ziuaconstanta.ro.

De fapt, „Duduia“ a fost frumoasa și tânăra soție a celui care administra acea zonă de plajă. Femeia se ocupa cu vânzarea biletelor de intrare pe plajă, închiria vestiarele pentru femei și bărbați, oferea, contra-cost, umbrele, șezlonguri și acei galenți (pantofi cu talpă de lemn) care îi fereau pe clienți de pietrele ascuțite și de scoicile tăioase ascunse în nisip.

De la Mamaia, la Tataia

Plaja Tataia a fost, în perioada interbelică, una dintre cele mai populare din Constanţa. Situată în spatele Universității „Ovidius“, era frecventată de cei care nu-și permiteau deplasarea până în Mamaia.

În apropiere se afla Parcul Tataia, o potecă ducând direct pe plajă. Pe plaja respectivă a fost amplasată o baterie de coastă în anul 1927, dotată cu tunuri navale/antiaeriene. Aceasta a fost denumită oficial „Tudor“. Bateria a fost modernizată după război, fiind dotată cu tunuri B-13 de fabricație sovietică, de calibrul 130 mm.

Legenda spune că numele plajei vine de la un bătrân singuratic ce trăia aici pe la începutul veacului trecut, într-un bordei, foarte aproape de malul mării. Nimeni nu îi știa povestea, de unde venise și cum îl chema, dar mulți cumpărau guvizii prinși zilnic sau scoicile adunate de el. În fiecare dimineață, Tataia lua un scăunel de lemn și îl punea în apă, apoi se cocoța pe el, aruncând nada.

După moartea sa, bordeiul a fost stricat de furtuni, dar plaja constănțenilor a început să îi poarte numele.

Sursa foto: voceaconstantei.ro

Uită-te bine! Şi tu ai aceste linii la încheietura mâinii? Trebuie să afli ce înseamnă... Stephen Hawking: „Găurile negre sunt pasaje spre un alt Univers”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x