Monumentul funerar va fi restaurat, ulterior el urmand a fi expus. Descoperirea s-a datorat secetei din ultima perioada, fapt care a pricinuit scaderea albiei raului Mures. Pescarii care se aflau pe mal au putut astfel observa in apa un bloc de piatra slefuit si au anuntat arheologii, a declarat Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.
Miercuri, reprezentantii muzeului, ajutati de angajatii unei firme de tractari, au reusit sa aduca pe malul Muresului, in localitatea hunedoreana Mintia, blocul din piatra greu de aproximativ doua tone, dar si alte doua piese din gresie.
Potrivit directorului Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Liliana Tolas, recuperarea artefactului din albia Muresului este o premiera. “Pentru prima data reusim sa recuperam, cu ajutorul specialistilor si in urma avizelor obtinute, un monument funerar din albia riului Mures. Piesa va fi restaurata si va face parte din expozitia inaugurala a lapidariului de la Deva, care va avea loc in luna noiembrie”, a spus Liliana Tolas.
Aceasta este Mona Lisa, muza lui da Vinci?... Un pictor excentric realizeaza portrete exceptionale cu propriul sange...