Antena Căutare

Muzeul calculatoarelor de epoca a fost deschis in Polonia

Astazi, cand toata lumea s-a obisnuit cu laptopurile si tabletele, putini isi mai amintesc de primele calculatoare de birou, de la sfarsitul secolului trecut. Cateva exemplare care au supravietuit din acele vremuri au fost adunate intr-un muzeu, nu in Silicon Valley, ci intr-un oras din Polonia.

Nimeni nu s-ar mai multumi acum cu sintetizatoarele de voce si muzica de pe primele calculatoare de birou din istorie. Dar nostalgicii care au intemeiat muzeul din Katowite sunt, si acum, emotionati la auzul acestor sunete ciudate.

Pe atunci, fiecare calculator atragea prin ceva diferit: unele aveau muzica, altele grafica, iar altele jocuri sau posibilitati de programare.

Jocurile de pe calculatoarele de epoca ar fi tratate cu dispret de orice "gamer" de astazi. Dar tinerii de atunci erau gata de orice pentru ele.

In Polonia, ca sa nu mai vorbim de Romania, regimul comunist nu vedea cu ochi buni detinerea unui calculator personal. Asa ca multi pasionati de tehnica isi asamblau singuri, in secret, asemenea masinarii.

Majoritatea pieselor erau cumparate de la muncitorii din fabricile de produse electronice, care le sustrageau in schimbul unei sticle de "tarie". Doar microprocesorul era adus, prin contrabanda, din strainatate.

Muzeul din Katowite prezinta si o piesa mai impunatoare: unul din primele calculatoare realizate in Polonia, Odra. Acesta umplea aproape o camera intreaga, cantarea o tona si jumatate iar unele componente erau realizate de-a dreptul artizanal.

In muzeu pot fi vazute si calculatoare care stocheaza date pe casete audio sau pe dischete, despre care, in curand, nu-si va mai aminti nimeni la ce se foloseau.

Misiune speciala, in Braila! Un caine a fost salvat din groapa in care a cazut in urma cu patru zile... Au vrut sa vada prin ce trece o femeie! Doi barbati din Olanda au "experimentat" travaliul cu ajutorul unui ap...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x