Multe lucruri s-au spus despre Nicolae Ceauşescu, dar puţini sunt cei care ştiu că vestitul dictator avea nişte preferinţe culinare cât se poate de inedite.
Îi plăceau mâncărurile tradiţionale, printre acestea fiind salata de boeuf, piftia, friptura de porc şi puiul făcut la ceaun. De asemenea, era un mare fan al ciorbei de peşte şi al saramurii de peşte. Sarmalele erau cele mai îndrăgite.
Atunci când se afla într-o vizită oficială se pare că dictatorul român reuşea să îi scoată din minţi pe ceilalţi lideri cu care lua masa, deoarece avea obiceiul de a aduce mâncare din România. Deşi avea la dispoziţie cele mai mari delicatese ale lumii, acesta rămânea fidel preparatelor româneşti.
La capitolul băutura, Nicolae Ceauşescu prefera Galbena de Odobeşti, vişinata şi ţuica de prună, fiartă şi îndulcită.