- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O femeie din statul american Minnesota și-a pierdut parțial vederea, după ce a folosit, ani la rândul, fără să știe, un produs de îngrijire care conținea niveluri ridicate de substante toxice chimice, potrivit unui raport obținut de CNN și citat de Adevărul.
Femeia care și-a pierdut parțial vederea din cauza produselor de înfrumusețare
Femeia din Minnesota și-a pierdut parțial vederea și, fără să știe, și-a expus întreaga familie la riscul de otrăvire cu mercur, potrivit Adevărul. Specialiștii consideră că, cel mai probabil, familia a folosit mai multe creme de înfrumusețare care se pare că ar conține niveluri ridicate de substanțe chimice toxice, potrivit unui raport obținut de CNN, citat de aceeași sursă menționată mai sus.
Raportul a fost distribuit de doctorul Erin Batdorff de la Sistemul de control al otrăvurilor din Minnesota. Documentul detaliază simptomele extinse pe care le-a experimentat femeia și modul în care vizitele la domiciliu, efectuate de Agenția de control al poluării din Minnesota (MPCA), au descoperit niveluri ridicate de mercur în dormitoarele copiilor ei, în lenjeria de pat, în prosoapele de uz casnic și în zona de spălătorie:
„Oamenii habar nu au”, a declarat, pentru CNN, Batdorff. „Nimeni nu vrea în mod intenționat să se rănească pe sine sau pe membrii familiei sale. Dar [mercurul] este acolo și nu îl poți vedea, nu îl poți mirosi. Nu există nicio modalitate [pentru consumatori] de a ști dacă [mercurul] se află sau nu în creme, pentru că nu scrie pe etichete.”, a mai explicat doctorul.
Care sunt simptomele de care s-a plâns femeia din Minnesota
Femeia, al cărei nume nu a fost divulgat pentru a i se păstra identitatea, a fost trimisă la echipa lui Batdorff după ce a raportat o serie de simptome, de la insomnie și dureri de picioare la slăbiciune musculară, oboseală și, în cele din urmă, pierderea vederii periferice., potrivit aceleași surse menționate mai sus. Testele clinice au relevat niveluri ridicate de mercur în sângele și urina ei.
Erin Batdorff a explicat că cele mai frecvente simptome pe care le observă în cazul unei potențiale intoxicații cu mercur sunt furnicăturile sau amorțeala la nivelul mâinilor sau picioarelor pacientului. Ea a descris pierderea vederii femeii ca fiind „un simptom mai extrem și permanent”:
„Ea nu își va recăpăta vederea”, a declarat Batdorff. „Să fii o femeie tânără care acum se confruntă cu pierderea vederii este cu adevărat înfricoșător și destul de îngrijorător”.
Citește și: Greșeala pe care o faci când pui laptele în frigider. Cei mai mulți oameni îl depozitează unde nu trebuie
Povestea femeii este una dintre multele cazuri raportate în SUA
Toxicologul Erin Batdorff a adăugat că este probabil să existe mult mai multe persoane care sunt expuse la niveluri toxice de mercur și care nu prezintă încă simptome. În plus, se pare că povestea femeii nu este singulară, ci una dintre multele cazuri din statul Minnesota, dar și din alte părți ale SUA din ultimii ani.
Aici, se crede că femei și familii întregi au fost expuse la mercur anorganic în urma utilizării îndelungate a produselor de albire a pielii ai căror producători nu au dezvăluit că acestea conțin niveluri dăunătoare de substanțe chimice toxice, potrivit aceleași surse menționate mai sus.
Femeia era „incredibil de frustrată”, a declarat Batdorff. „Ea cumpărase lucruri pe care nu scria ‘albire’, crezând că vor fi sigure”, a spus Batdorff.
Se pare că produsele de înfrumusețare care conțin mercur rămân ușor accesibile în mall-urile și piețele locale din SUA și prin intermediul comercianților online, care nu precizează prezența mercurului ca ingredient.
De altfe, în 2020, în Minnesota a fost emisă o avertizare de sănătate după ce o femeie a dezvoltat leziuni renale, o erupție cutanată și alte simptome, inclusiv insomnie și depresie, în urma utilizării unor creme de albire a pielii care, din nou, nu au dezvăluit că acestea conțin mercur, potrivit aceleași surse menționate mai sus.