Antena Căutare

Obiceiuri inedite de Revelion din toata lumea

Revelionul este o sarbatoare destul de "linistita" in Romania, avand in vedere faptul ca in alte tari este sarbatorit in diferite momente ale anului si, mai ales, este insotit de ceremonii destul de neobisnuite.

Spania


Un obicei similar boabelor de struguri exista si in Portugalia, cu diferenta ca aici sunt preferate smochinele. Astfel, in noaptea dintre ani, trebuie inghitite 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.

In Grecia, ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile (Agios Vasselis), celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. O mancare traditionala este "vassilopitta", o prajitura in care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel ce gaseste moneda va avea noroc in anul respectiv.

La randul lor, chinezii din anumite zone mananca branza si peste. De altfel, pronuntia acestor doua cuvinte este identica in limba chineza cu "bunastare" si "belsug". Focurile de artificii alunga spiritele rele, se organizeaza parade, festivaluri, cum ar fi Festivalul Lanternelor, in cadrul caruia milioane de lanterne lumineaza drumul inspre noul an.

Danemarca. Pentru o intrare triumfatoare in noul an, tinerii bat cu putere la usa caselor prietenilor lor.

Daca spaniolii, grecii si chinezii mananca, olandezii dau foc unor obiecte. Locuitorii din statul european aprind brazii de Craciun pe strazi. Focul indepateaza vechiul si ureaza bun venit noului. In Olanda, "Oudejaarsdag" sau "ziua anului trecut" (31 decembrie) este sarbatorita prin multe focuri de artificii, care incep in zori si tin pana tarziu in noapte. De altfel, aceasta este singura zi in care artificiile sunt autorizate, ele fiind puse in vanzare cu numai trei zile inainte de Anul Nou.

Si in tari din America Latina, precum Ecuador sau Peru, cu putin timp inainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de carpa sau din hartie creponata (muñecos), care reprezinta anul ce s-a terminat. E vorba de obiecte ce simbolizeaza distrugerea vechiului sau evenimentelor neplacute din anul care tocmai s-a incheiat. Deseori, figurinele reprezinta si oameni politici detestati.

Exista, de asemenea, credinta conform careia daca porti o anumita culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc in anumite domenii; astfel, se spune ca galbenul este semn de bani, iar rosul poate aduce noroc in dragoste. De asemenea, cel care doreste sa calatoreasca tot anul trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza in mana, la ora 12 noaptea fix.

Si in Scotia, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar in unele sate sunt aprinse suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si cel nou este invitat sa soseasca. Scotienii cred ca prima persoana care va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar.

Revelionul gurmanzilor

In Franta Revelionul este asteptat cu un meniu pentru micul dejun din care trebuie neaparat sa faca parte si o clatita imensa.

La Liège, in Belgia, pe 1 ianuarie, exista obiceiul de a manca "choucroute" (un fel de varza murata cu carnati) in familie, avand sub farfurie, in mana sau in buzunar o moneda, pentru a avea bani tot anul.

In Italia oamenii daruiesc apropiatilor, parintilor si prietenilor de Revelion portocale. Dar asta nu e tot, napolitanii arunca pe fereastra lucruri vechi, care reprezinta anul ce se incheie. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine etc. ajung in strada, spre nefericirea gunoierilor, care trebuie sa treaca in timpul noptii pentru a face curatenie.

In noaptea de Anul Nou, numita "Capodanno", italienii obisnuiesc sa puna pe masa mancaruri speciale, despre care se spune ca aduc bogatie si abundenta.

In Scotia, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar in unele sate sunt aprinse suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si cel nou este invitat sa soseasca. Scotienii cred ca prima persoana care va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar.

In Argentina, inainte de miezul noptii ii veti gasi pe argentinieni pe strazi pentru a sarbatori impreuna cu vecinii lor. Copiii aprind artificiile pentru a intampina Noul An cu cat mai multa stralucire si lumina.

In Japonia la miezul noptii suna gongul de 108 ori, simbolizand cele 108 pacate care pot sa fie comise. Se spune ca daca oamenii asculta gongul isi vor purifica in acest fel inimile si isi sterg pacatele pentru a incepe un an nou.

Anul Nou, in multe zone din Europa, este asociat cu superstitii si preziceri. De exemplu, in unele parti din Elvetia si Austria localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru. In anul 314, oamenii au crezut ca suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scapa si va distruge lumea in anul 1000. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, toti au fost fericiti, dar, in amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca in costume neobisnuite.

In tari din America Latina, precum Ecuador sau Peru, cu putin timp inainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de carpa sau din hartie creponata (muñecos), care reprezinta anul ce s-a terminat. E vorba de obiecte ce simbolizeaza distrugerea vechiului sau evenimentelor neplacute din anul care tocmai s-a incheiat. Deseori, figurinele reprezinta si oameni politici detestati.

Cine merge in Panama de Anul Nou trebuie sa-si astupe urechile. La miezul noptii, locuitorii fac un zgomot urias. Ei se intrec in strigate, iar fiecare bate in ce-i iese in cale. A doua zi, ciudatenia continua, iar trecatorii sunt udati, pentru ca din balcoane se stropeste cu apa.

In ebraica, Anul Nou se traduce prin "Rosh Hashanah". Este o perioada sacra, cand oamenii se gandesc la ceea ce au facut rau in trecut si promit ca vor fi mai buni in viitor. Ceremonii speciale au loc in sinagogi, unde se canta la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe si produse din faina, pentru a aminti de vremea recoltei.

In calendarul islamic, care se bazeaza pe miscarile Lunii, data noului an este devansata cu 11 zile in fiecare an. In Iran, Anul Nou se sarbatoreste pe 21 martie. Cu cateva saptamani inainte de aceasta data, oamenii pun seminte de grau la incoltit, in vase speciale. Pana la sosirea anului nou, graul creste si simbolizeaza primavara si viata noua care incepe.



Foto: ultimatetaxi.com

Cum se toasteaza in alte tari in noaptea de Revelion!... VIDEO! Distractie in Piata Constitutiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x