Antena Căutare

Ouale Fabergé: Traditia tarilor rusi, preluata de miliardarii planetei

Astazi se aniverseaza 166 de ani de la nasterea bijutierului Peter Carl Fabergé. El a devenit celebru in toata lumea datorita oualor care ii poarta numele si care sunt realizate din metale si pietre pretioase. Bijuteriile la baza carora se afla traditia pascala se afla printre preferatele reginei Angliei si se vand cu milioane de dolari in rarele ocazii in care sunt scoase la licitatie.

Primele oua Fabergé, produse pentru curtea imperiala rusa

Peter Carl Fabergé s-a nascut pe 30 mai 1846 la Sankt Petersburg. Tatal sau era bijutier, asa ca dupa moartea lui fiul a preluat afacerea familiei care a devenit cunoscuta pentru ouale fabricate din materiale pretioase.

Istoria oualor Fabergé a inceput in 1885, cand tarul rus Alexandru al III-lea i-a cerut sa produca o astfel de bijuterie pentru sotia sa Maria Fedorovna, cu ocazia Pastelui. Cu aceasta ocazie, Peter Carl Fabergé a creat un ou din aur in interiorul caruia se afla o gainusa fabricata din acelasi material si cu ochii din rubine.

Imparateasa a fost atat de incantata de cadou incat bijutierul rus a primit indatorirea de a realiza in fiecare an un ou pentru curtea imperiala, singura conditie fiind ca bijuteriile sa aiba de fiecare data in interior un element surpriza. Traditia a fost intrerupta in 1904 si 1905 din cauza razboiului ruso-japonez. Dupa Revolutia Rusa, cand casa de bijuterii i-a fost nationalizata, Peter Carl Fabergé a fugit in Elvetia, unde a si murit in 1920.

Articolul continuă după reclamă

Bijuterii exclusiviste, pentru miliardarii lumii

De-a lungul timpului, Peter Carl Fabergé a creat 65 de oua, dintre care 57 au rezistat pana in prezent. Bijuteriile produse pentru tarii Rusiei au avut foarte mare succes, asa ca a primit comenzi si din partea unor clienti privati care isi doreau sa aiba in colectie un ou Fabergé.

Un miliardar rus, Viktor Vekelberg, are o colectie de noua oua Fabergé pe care le-a expus anul trecut la Vatican, de Pasti. Cel mai scump ou Faberge a fost comandat de cunoscuta familie de bancheri Rotschild care au intrat in posesia lui in 1905. Oul Rotschild a fost vandut la o licitatie organizata in Londra, in 2007, pentru suma record de 18,5 milioane de dolari. Bijuteria a fost cumparata de Muzeul National de Arta din Rusia cu scopul de a-l readuce in patrimoniul national.

Cel de-al doilea ou Fabergé ca valoare este Oul de Iarna, produs in 1913, care s-a vandut cu 9,6 milioane de dolari si este urmat de o bijuterie cumparata cu 2,5 milioane de dolari.

Bijutierul preferat al familiilor regale britanice, omagiat de Google

Nici Google nu a ratat ocazia de a marca aniversarea a 166 de ani de la nasterea bijutierului rus, asa ca a creat un logo special pentru a aminti tuturor de Peter Carl Fabergé.

Foto: Wikipedia

Un chelner american a primit un bacsis urias, pentru o consumatie de 26 de dolari... "Verdict" in dosarul "Socrate vs. Zeii": Filosoful, nevinovat dupa 2.500 de ani de la moartea sa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x