Americanii au pescuit in apele a noua tari-esantion pentru a stabili gradul de toxicitate a pestilor. Au analizat, printre alte specii, codul albanez, tonul japonez, dar si crapul rusesc. Rezultatele sunt mai mult decat ingrijioratoare.
“Cu cat e pestele mai mare, cu atat e concentratia de mercur mai mare. Tonul cu inotatoare albastra de Pacific este o varietate cu concentratie mare de mercur”, spune coordonatorul campaniei Zero Mercury, Elena Lymberidi.
Speciile mari de rapitori, tonul, rechinul sau pestele spada sunt cele mai periculoase. Pe rafturile din Romania, tonul este nelipsit.
Cum ajungem sa mancam otrava pe paine, explica si profesorul Gheorghe Mencinicopschi: “Toti poluantii astia, metale grele, pesticide, dioxine sunt spalate de ape, rauri, ajung in mari, in oceane si uite asa intra in lantul trofic si se intorc in farfuria noastra”.
Atunci cand mercurul este inghitit, acesta ajunge in stomac si afecteaza rinichii, ficatul, pancreasul si inima. Rezultatele studiului nu inseamna insa ca nu mai trebuie sa ne atingem de peste. Exista variante.
Mesajul catre consumatori este sa aleaga sa consume pesti in care nivelul de mercur este mai scazut: eglefin, cod, macrou, hering.
In 2010, Cristi Borcea zbura pentru Miami pentru a se trata de intoxicare cu mercur. A platit 30.000 de euro. Un an mai tarziu, s-a intors la clinica americana pentru alte transfuzii de sange.
Observator Special: Mihai Eminescu, un necunoscut pentru scolari... Observator Special: Mancati omleta, ca sa deveniti sefi!...