Pierim a sasea oara?

De cand e lumea si Pamantul, diferitele specii de vietuitoare sufera disparitii, dar in acelasi timp apar si evolueaza specii noi, astfel incat biodiversitatea ramane relativ constanta. Numai cand balanta se deregleaza speciile dispar in masa.Studiile facute pana acum pe fosile arata ca pana acum ar fi existat cinci mari extinctii ale speciilor multicelulare in istoria Pamantului, in urma carora au fost distruse peste 75% din toate aceste specii.

Disparitii masive

Disparitia in masa a speciilor s-a produs din cauze naturale ma­jo­re, cum ar fi incalzirea sau ra­ci­rea planetei, petrecute in ultimii 540 de milioane de ani de viata multicelulara. Cea mai "abrupta" dintre extinctii, a cincea, s-a produs la sfarsitul Cretacicului, cu vreo 65 de milioane de ani in urma, cand au disparut dinozaurii. Se pare ca atunci o cometa sau un asteroid ar fi lovit Pamantul in Peninsula Yucatan din Mexicul de astazi, provocand adevarate furtuni de foc ai caror nori de praf ajuns in atmosfera ar fi racit brusc planeta.

Acum insa, expertii avertizeaza ca ne apropiem sau chiar ca am fi si facut primii pasi spre a sasea mare extinctie, pe care, de data aceasta, o provocam chiar noi insine.


Tot articolul, in Jurnalul National

foto: Hepta.ro

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri