Antena Căutare

Planta care vindecă orice boală creşte într-o peştera, din Gorj

La patru ore de mers cu maşină din Bucureşti, lângă comună gorjeană Polovragi, în Munţii Căpăţânii, se găseşte una dintre cele mai mari cavităţi stâncoase din ţară noastră

La patru ore de mers cu maşina din Bucureşti, lângă comună gorjeană Polovragi, în Munţii Căpăţânii, se găseşte una dintre cele mai mari cavităţi stâncoase din ţară noastră. Speologii încă nu i-au găsit capătul, iar legendă spune că ieşirea e tocmai în Transilvania, la Sarmisegetuza.

O zi “cheltuită” că să vizitezi o peştera în care legendă spune că a trăit un zeu pare o investiţie bună. Cavernă de la Polovragi este cu adevărat o minune despre care puţini români au aflat. Cei 25.000 de vizitatori care au intrat anul trecut în scobitură de kilometri a stâncii o fac mai mult din întâmplare. Muzeografii de la Muzeul Gorjului recunosc sincer că turiştii au descoperit cavernă doar după ce în zona s-a deschis Transalpina, drumul auto care trece prin Parâng şi leagă Gorjul de Albă.

Deşi nu are „camere” spectaculoase de peste o sută de metri înălţime cum are peştera Skocjan din Slovenia, grotă gorjeană este una dintre cele mai lungi din Europa cu peste 10,3 km şi specialiştii nu sunt siguri dacă i-au dat de capăt, scrie site-ul devizitat.net.

Pe drumul spre Zamolxis sar păstrăvii din răul Oltețul

Dacă se porneşte din Bucureşti, că să se ajungă la destinaţie, se merge spre Râmnicu Vâlcea, se trece de Horezu şi apoi va ieşi, undeva în cale, şi localitatea Polovragi. Se poate ajunge uşor şi fără automobil. Dacă se ia autobuzul spre Târgu Jiu, trebuie doar să se ceară la şofer o staţie în comună cu pricina aşezată la poalele masivilor Căpăţânii şi Parâng.

Odată ce se ajunge în localitate, mai întâi se da o raită pe la mănăstire. E din secolul XVII şi e realizată în stil bizantin. Nu e mare aşa că se bifează rapid vizitarea ei! După ce se iese din Casă Domnului, urmează drumul forestier spre grotă unui alt zeu. Sună bine! Până la destinaţie e timp să se admire drumul spre casă lui Zamolxis, peisajele din Cheile Oltetului sunt magnifice.

Răul cu acelaşi nume îi însoţeşte zgomotos pe temerari pe partea stânga a potecii. Tot în amonte urcă şi păstrăvii care sar uneori din apă ajutaţi de micile cascade formate de pietrele din albie. Peisajul te fură, aşa că nici nu nu-ţi dai seama că ai şi ajuns la peştera.

Vezi continuarea AICI.

"Aș putea să mor pentru o țară ca aceasta!" O gară din Japonia a rămas deschisă pentru un singur pasager: o el... Un fetus de 2,5 kilograme a fost scos din abdomenul unui adolescent...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x