- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Scopul a fost unul maret: un concurs muzical international care sa fie transmis simultan in toate tarile europene participante. Proiectul extrem de ambitios, organizat pe modelul Festivalului de Muzica de la Sanremo din Italia, s-a realizat cu multa truda, din pricina faptului ca, la vremea respectiva, televiziunea prin satelit nu exista. Iar pentru a transmite in direct, simultan, in mai multe locuri din Europa, s-a apelat la o retea terestra bazata pe transmiterea datelor prin microunde.
Complicat sau nu, startul a fost dat pe 24 mai 1956, in Elvetia, la Lugano, iar evenimentul a fost mai degraba un experiment, la care s-au inscris sapte tari, atunci cu cate doua cantece fiecare. Editia cu pricina a fost castigata de Elvetia, reprezenta de Lys Assia, cu piesa "Refrain".
A fost prima piesa castigatoare din istoria Eurovisionului!
Ce a urmat, e istorie: din necunoscuti, in artisti de renume mondial
De-a lungul timpului, concursul a luat amploare prin debutul a tot mai multor tari, devenind astazi unul dintre cele mai longevive si urmarite competitii muzicale din Europa.
In '74, Suedia trimitea la Eurovision o trupa ce avea sa devina legenda: Grupul ABBA, aflat la a doua incercare de a participa. Cu un an in urma, desi nu reusise sa castige finala nationala, melodia participanta "Ring-Ring" si albumul cu acelasi nume intrau pe pozitiile de top ale Suediei si a altor cateva tari europene. ABBA inregistra primul mare succes: castiga detasat trofeul competitiei desfasute in Marea Britanie, cu piesa "Waterloo".
Avea sa urmeze istorie... In 1976, ABBA devenea una dintre cele mai populare formatii din lume. Piese ca "Fernando", "Dancing Queen", "Money, money, money", "Mamma mia" sunt fredonate de milioane de oameni, pe tot Globul.
Cei mai multi o stim din coloana sonora a "Titanicului"!
"Titanic" a fost productia cinematografica memorabila a anului 1997. Insa, Celine Dion isi incepuse ascensiunea in cariera artistica la finalul anilor 80, iar anul 1988 ii aduce succesul la nivel european. Odata cu participarea la Eurovision pentru Elvetia cu piesa „Ne partez pas sans moi” , cantareata castiga concursul desfasurat la Dublin, in Irlanda.
Ulterior, Celine Dion cunoaste succesul international, dupa ce incepe sa studieze si sa cante in limba engleza. Idol i-a fost Michael Jackson, si-a dorit sa devina ca el...
„Where Does My Heart Beat Now, "The Colour of My Love", cantecul „Think Twice, "Because You Loved Me", precum si coverul piesei "The power of love", au propulsat-o pe Celine Dion printre artistii lumii.
Si anul 1970 este unul remarcabil in istoria Eurovisionului, prin participarea unul tanar, reprezentat al Spaniei, pe numele lui, Julio Iglesias, nume ce la acea vreme abia incepea sa rezoneze ! Piesa lui, "Gwendolyne", a ocupat pozitia a 4-a. Dar, despre "necunoscutul" reprezentant al Spaniei la Eurovision 1970 avea sa se auda mult si multe peste ani.
Julio Iglesias este artistul latin care a vandut cele mai multe albume din istorie. Piese ca "La Carretera", "Manuela", "Agua dulce, agua sala" INCANTA!
Un american a donat, in 36 de ani, 378 de litri de sange!!!... 4 iunie 1937: carutul de supermarket a implinit 76 de ani. Povestea sa!...