Ielele, Fata Pădurii, balaurii sau misterele comorilor îngropate au fost numai câteva dintre obiectele de studiu ale lui Mihai Alexandru Canciovici, cercetător științific principal la Institutul de Etnologie și Folclor București.
În multe dintre scrierile sale, cercetătorul vorbește despre prezența strigoilor în proza populară românească, dar și în povestirile strămoșilor noștri, care au transmis diverse întâmplări petrecute de-a lungul timpului. Pentru mulți dintre predecesorii acutalelor generații, strigoii sau moroii erau ființe supranaturale, care apăreau în viața cotidiană și care le creau mari probleme muritorilor de rând.
O astfel de povestire apare într-una dintre lucrările realizate de dr. Canciovici și care vorbește despre bărbați strigoi:
„O femeie s-a casatorit cu un barbat strigoi. Ei s-au dus la adunat de fan, iar la un moment dat sotul a spus ca merge pana in padure. Dupa un timp, langa femeie a aparut un caine mare ce s-a dat sa o muste si a prins-o de fusta. Ea a luat furca si l-a intepat, javra disparand imediat in padure. Ca prin farmec, a aparut si sotul, sangerand. Intre dinti avea material din fusta sotiei. El nu a recunoscut ca e strigoi, dar dovezile erau evidente.
Cand se descopera ca cineva a fost strigoi, se merge la cimitir si se dezgroapa. In inima i se infige o tepusa de lemn si se va vedea ca strigoiul nu e putrezit. Sicriul trebuie ferecat bine si frecat de jur imprejur cu usturoi”, a spus cercetatorul pentru revista Fresh.
Toți râdeau de ea că arată ciudat, dar minunea s-a produs peste noapte! Acum toți și-ar dori să o aibă ca prietenă... TARA HOLTEA: ”Tragedia Anei Davila nu se poate măsura. A murit, la 40 de ani, otrăvită de un asistent al soțului ei, mar...