Antena Căutare

Române, știi că ai în casă un medicament folosit de peste 2.000 de ani? „Pulberea albă” vindecă orice! Nu, nu e ce crezi... e ASPIRINA!

Nu există casă în care să nu existe o cutie cu aspirină. O folseau părinții, bunicii și o vor folosi și copiii noștri. Este remediul universal: „o aspirină pe zi ține medicul la distanță”. Te-ai gândit vreodată cum a fost descoperit medicamentul minune?

Aspirina | Pexels

S-o luăm ușurel, căci drumul e lung. Hipocrate, părintele medicinei, scria, prin secolul V înainte de erei noastre, despre miraculoasa „pudră amară” extrasă din scoarța salciei și care avea puterea de a vindeca febra și durerile.

Și nu era singurul! În perioada de glorie a Egiptului Antic, aceeași pulberea era folosită cu succes în tratarea bolnavilor.

Mergem înainte. Cu vreo două mii de ani. În 1828, un farmacist francez reușește să izoleze forma cristalină a pudrei de scoarță de salcie și o numește „salicina” (salix alba- salcie în latină). Doar că nu poate fi folosită. Este atât de acidă, încât distruge pereții stomacului, „mucoasa stomacală”.

Timp de 50 de ani, specialiștii se chinuie să găsească o soluție. Oficial, cel care rezolvă problema este Felix Hoffmann, angajat al unei companii farmaceutice germane, cunoscută și astăzi pe piața mondială.

Articolul continuă după reclamă

Nemții i-au zis „aspirin”, au înregistrat rețeta și denumirea și au pus-o în vânzare la 1 mai 1899. De atunci, este prezentă în toate casele.

Aspirina, medicamentul care a ajuns în spațiu

Succesul de care s-a bucurat pe piață a fost răsunător. Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o de trei ori pe lista medicamentelor esențiale.

Mai mult, aspirina a fost nelipsită din trusa de prim ajutor a echipajului Apollo, în timpul misiunii din 1969.

Ce trebuie să știm despre aspirină, înainte de a lua

Aspirina este folosită cu precădere în tratarea migrenelor, în prevenirea problemelor cardiace și chiar a cancerului.

Un studiu din 2010, publicat în Journal of the American Association, a scos la iveală și efectele negative ale consumului de aspirină.

Așadar, pentru ce este bună și când trebuie evitată aspirina?

  1. Crește riscul de pierdere a auzului. Cei care folosesc aspirină în mod regulat au 12% șanse mai mari să dezvolte probleme cu auzul. Același studiu a conluzionat că, în cazul bărbaților de peste 50 de ani, riscul crește la 33%.
  2. Reduce riscul apariției și reapariției cancerului de sân. Un raport publicat în februarie 2010 arată că femeile care au suferit de cancer la sân și au luat o doză scăzută de aspirină, de două- cinci ori pe săptămână, sunt cu 70% mai puțin predispuse la o revenire a bolii decât cele care nu au luat aspirină.
  3. Previne apariția bolii Parkinson. Un studiu publicat în revista Neurology a concluzionat că femeile care au luat aspirină de cel puțin două ori pe săptămână prezintă cu 40% mai puține șanse de a dezvolta această afecțiune.
  4. Poate provoca afecțiuni gastro-intestinale. Folosirea îndelungată a aspirinei poate provoca hemiragii gastro-intestinale și ulcer gastric.
  5. Crește riscul de hemoragii. Aspirina subțiază sângele, acesta coagulându-se mai greu în momentul unei sângerări.

Așadar, niciun medicament nu trebuie luat „după ureche”. Consultați întotdeuna un medic sau un farmacist și nu vă „prescrieți” singuri niciun tratament.

Top zece lucruri bizare despre Iran! Violatorul se căsătorește cu victima, iar fetele se pot mărita de la 13 ani! Ce mes... Cum va arăta lumea în 2030. Previziunile făcute de Mark Zuckerberg: "Ne vom simți lânga o persoană, chiar dacă ea s...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x