Antena Căutare

ROMÂNUL care distrugea şase avioane japoneze în doar opt minute, în cel de-al doilea război mondial. A respirat aer, a trăit în aer!

Alexandru Vraciu, zis și Alexander pentru americani, avea să devină eroul lor în teribilele atacuri purtate în timpul celui de-al doilea război mondial.

ROMÂNUL care distrugea şase avioane japoneze în doar opt minute, în cel de-al doilea război mondial. A respirat aer, a trăit în aer!
| historicaviation.com

Alexandru Vraciu, zis și Alexander pentru americani, avea să devină eroul lor în teribilele atacuri purtate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cunoscut drept cel care a reușit să doboare "șase avioane japoneze în doar opt minute", aviatorul de origine română s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, anunță „New York Times”.

Publicația americană a dedicat un articol amplu dispariţiei celui supranumit „Indestructibilul”.

Povestea lui începe în august 1942

A fost mobilizat ca sublocotenent al Marinei Statelor Unite ale Americii. La sfârșitul lunii martie 1943 a fost mutat la Escadrila șase de avioane de vânătoare, sub comanda lt.comandor Edward "Butch" O'Hare, primul as al Marinei SUA. O'Hare l-a făcut pe Vraciu coechipierul său, dându-i sfaturi valoaroase privind luptele aeriene.

Românul a simţit iminenţa războiului și s-a înscris, de bunăvoi,e într-un program civil de antrenament aviatic. După ce şi-a obţinut brevetul de pilot s-a înrolat ca aviator în Marina Militară a Statelor Unite. În plină desfăşurare a celui de-al Doilea Război Mondial, escadrila în care se afla Alex Vraciu a intrat în luptă în octombrie 1943.

Primele acțiuni de luptă, cinci avioane doborâte

Românul s-a făcut remarcat încă de la primele acţiuni de luptă, reuşind să doboare cinci avioane inamice. La începutul verii lui 1944, Vraciu avea la activ 12 avioane doborâte, ceea ce la momentul respectiv era un record al aviatorilor din marina americană.

Cu defecțiune la motor, și-a doborât propriul record: şase avioane inamice în numai opt minute

Acţiunea în urma căreia Alex Vraciu a devenit un pilot legendar s-a petrecut, însă, pe 19 iunie 1944, în timpul Bătăliei din Marea Filipinelor. Vraciu a interceptat o formaţiune de 40 de bombardiere japoneze şi, cu toate că avionul său se confrunta cu probleme la motor, a reuşit să doboare şase avioane inamice în numai opt minute şi să se întoarcă teafăr pe portavionul „USS Lexington”.

A fost primit ca un erou de către colegii din Marina Militară şi fotografiat chiar în momentul în care a deschis carlinga, arătând cu degetele numărul avioanelor japoneze pe care tocmai le doborâse. De altfel, această poză înfăţişându-l pe românul Alex Vraciu a rămas una dintre fotografiile istorice ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Șase avioane doborâte, doar 360 de gloanțe folosite: UN EROU!

Performanţa lui Vraciu din acea zi de 19 iunie 1944 a fost considerată de istoricii militari cu atât mai impresionantă cu cât mecanicii de pe portavionul „USS Lexington” au descoperit că românul folosise doar 360 de gloanţe pentru a doborî cele şase avioane, aceasta în condiţiile în care avionul „Hellcat” pe care Vraciu îl pilota avea şase tunuri a câte 400 de cartuşe. Pentru specialişti, toate aceste cifre înseamnă o abilitate ieşită din comun a celui care a pilotat avionul.

Vraciu a terminat războiul că al patrulea aş al Marinei Militare SUA. După război a devenit pilot de încercare. Promovat la gradul de comandor, Vraciu a condus escadrilă VF-51 între anii 1956 - 1958, în anul 1957 câştigând concursul de tragere individuală a Marinei Militare SUA.

S-a retras din armata în anul 1964 pentru a începe o carieră în domeniul bancar.

Şi-a petrecut ultima parte a vieţii în California. Despre faptele de arme ale românului s-au scris cărţi şi s-au făcut documentare. Vraciu a apărut, între altele, în documentarul „The Zero Killer”, realizat de „History Channel”.

S-a stins la 96 de ani, trăindu-și ultimele clipe de viață ca un un om modest. Publicația New York Times relatează că atunci când îşi amintea de război, Alexandru Vraciu spunea că principalele motivaţii care l-au mânat în luptă au fost dorinţa de răzbunare faţă de atacul japonezilor de la Pearl Harbor şi faţă de moartea comandorului O’Hare, cel care îi fusese mentor.

Surse: Wikipedia, adevarul.ro, nytimes.com

s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani. „New York Times” a dedicat un articol amplu dispariţiei celui supranumit „Indestructibilul”.

Citeste mai mult: adev.ro/njg64e

O simplă cană se poate transforma în ceva deosebit! Ai nevoie de câteva picături de ojă! VIDEO pas cu pas... Dumnezeule, cum a fost posibil aşa ceva!? O fetiţă de trei săptămâni s-a născut "însărcinată"! Medicii au răma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x