Antena Căutare

Felix Baumgartner, primul om care a depasit viteza SUNETULUI! A sarit in gol de la 39.000 de metri altitudine

Celebrul parasutist austriac Felix Baumgartner a depasit, duminica, recordul de altitudine de la care un om a efectuat o cadere libera. Baumgartner a sarit de la aproape 39.000 de metri altitudine si a devenit primul om care a depasit viteza sunetului fara a se propulsa sau proteja cu ajutorul unui vehicul.

Pentru aceasta saritura spectaculoasa, Felix Baumgartner, in varsta de 43 de ani, s-a pregatit timp de cinci ani. El a urcat pana la 39.000 de metri altitudine, intr-o capsula presurizata, ridicata de un balon umflat cu heliu. Parasutistul a purtat un costum presurizat, special creat pentru a rezista la temperaturi de pana la -70 de grade Celsius si la o viteza care o atinge pe cea a sunetului, adica 1227,6 km/h.

In timpul sariturii sale, Baumgartner a mai stabilit un record: el s-a aflat intr-o capsula care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodata un balon cu echipaj uman.

Saltul a fost efectuat deasupra statului New Mexico. Ascensiunea a durat aproximativ trei ore, iar coborarea lui Baumgartner a tinut peste 20 de minute, din care cinci in cadere libera, inainte de deschiderea parasutei, la o altitudine de 1.500 de metri.

El a reusit sa bata recordul detinut anterior de un fost colonel din aviatia americana, Joe Kittinger, care, in 1960, a sarit in gol de la 31.333 de metri.

Evenimentul, programat sa aiba loc initial pe 8 octombrie, a fost amanat de mai multe ori, intai pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie si, cel mai recent, pentru duminica, din cauza unor avarii la capsula cu heliu, aparute in luna iulie in urma unor teste.

Felix Baumgartner a mai efectuat doua sarituri de la mare inaltime, una de la 21.800 de metri si cealalta de la 29.600 de metri.

"Imi plac foarte mult provocarile, iar incercarea de a deveni prima persoana care depaseste bariera sunetului este o provocare unica. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care il mai am de facut", a declarat Felix Baumgartner in timpul perioadei de pregatire pentru marele salt.

Eroi cu patru labute: Cunoaste-i pe Boris si Gruia, donatorii de sange!... Decoreaza cu stil cu Shabby Birdcage!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x