Antena Căutare

Schimbare URIAȘĂ pentru OMENIRE! Vom putea respira sub apă. Cum este posibil?

O asemenea veste nu poate decât să ne bucure. Visul celor dornici de a explora cât mai mul din frumusețea subacvatică începe să capete contur. Va fi posibil traiul sub apă? Cu ce surprize vine această nouă descoperire?

O asemenea veste nu poate decât să ne bucure. Visul celor dornici de a explora cât mai mult din frumusețea subacvatică începe să capete contur. Va fi posibil traiul sub apă? Iată cu ce surprize vine această nouă descoperire

Datorită unui cristal special, acum totul este posibil. "Aquaman cristal", creat de o echipă de cercetători danezi, este un material care poate absorbi oxigenul din apă la fel de repede cum îl absoarbe pe cel din aer. Acesta este depozitat astfel încât să poată fi eliberat mai târziu, când și unde este necesar.

Materialul a fost sintetizat de profesorul Christine McKenzie și postdoc. Jonas Sundberg. Potrivit rezultatelor cercetătorilor, un vas de 10 litri plin cu astfel de cristale poate absorbi tot oxigenul dintr-o cameră.

Cristalele își schimbă culoarea atunci când absorb sau eliberează oxigen. Ele sunt negre atunci când sunt saturate cu oxigen și roz atunci când oxigenul a fost eliberat, scrie cosmicscientist.com.

Ce este și mai interesant este faptul că acest proces poate fi repetat de mai multe ori, fără să își piardă proprietățile. "Este ca și cum ai scufundă un burete în apă, stoarci apă din el și repeți procesul din nou și din nou", relatează McKenzie.

De asemenea, cristalul poate reține o cantitate de oxigen de 160 de ori mai mare decât este un om capabil, atunci când inspiră. Datorită calităților sale, este cunoscut că "hemoglobină artificială solidă". Cristalul conține o bază de cobalt, element chimic care atrage oxigenul, precum fierul, unul dintre mineralele de principale regăsite în sânge.

„Acest mecanism este întâlnit la toate creaturile de pe planetă, care respiră. Omul, la fel că multe alte specii de animale, folosește fierul, în timp ce alte viețuioare, precum crabii și păianjenii, folosesc cuprul. În cantități mici, metalele sunt esențiale pentru absorbția oxigenului, motiv pentru care nu e de mirare efectul găsit în cristalul nostru”, a mai explicat Christine McKenzie.

Astfel, în loc să utilizeze rezervoarele de oxigen voluminoase, un scafandru ar avea nevoie doar o cantitate mică de cristale pentru a putea respira sub apă.

„Câteva boabe conțin suficient oxigen pentru a respira, iar materialul poate absorbi oxigenul din apa din jurul scafandrului, furnizându-i acestuia cantitatea necesară. Scafandrul va trebui apoi să mai folosească doar câteva bobițe”, explică profesorul McKenzie.

Descoperirea ar putea ajuta la tratarea bolilor respiratorii, problemelor pulmonare, bolnavii având nevoie de rezervoare de oxigen pentru a respira corect.

"Când substanța este saturată cu oxigen, ea poate fi comparată cu un rezervor de oxigen ce conține oxigen pur sub presiune – diferența este că acest material poate stoca de trei ori mai mult oxigen”, spune McKenzie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Top 3 zodii care vor rămâne singure toată viaţa! Iubesc intens, dar se consumă repede... Gemenele care au uimit planeta! De 100 de ani fac totul împreună și încă nu s-au plictisit!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x