Din observaţiile anterioare, era cunoscut că semnalele radio misterioase din spaţiu se repetă, dar sporadic sau în grup.
Frecvenţele radio rapide (FRB) sunt semnale de milisecunde din spaţiu. Cele individuale sunt emise doar o dată. Cele repetitive trimit unde radio scurte de mai multe ori.
Între 16 septembrie 2018 şi 30 octombrie 2019, cercetătorii de la Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment/Fast Radio Burst Project au detectat un model în emiterea frecvenţelor - ele apar la fiecare 16,35 de zile. Pe parcursul a patru zile, apar la fiecare oră, apoi, timp de 12 zile nu sunt detectate.
Echipa de cercetători din acest proiect a publicat în ultimii ani mai multe studii despre frecvenţele radio. Anul trecut, a detectat sursa a opt noi frecvenţe radio rapide repetitive. Oamenii de ştiinţă speră ca, descoperind sursa lor, să determine ceea ce le provoacă.
„Descoperirea periodicităţii de 16,35 de zile în sursa FRB repetitivă este un indiciu important privind natura acestui obiect”, au scris cercetătorii în studiul lor.
Ei iau în considerare ca posibile cauze mişcarea orbitală a unei stele sau un obiect care se comportă precum însoţitor la marginea galaxiei. Autorii unei alte lucrări, care s-au consultat cu echipa din proiectul canadian, sugerează că o cauză poate fi o stea neutronală (cel mai mic tip de stea din univers).
Sursa : news.ro
Victorie medicală: tumoră gigant de 3 kg, veche de 18 ani a fost extirpată în premieră în România. Ce spital a reușit un... Casa "George Enescu" din Mihăileni, salvată de la ruină, este transformată în centru pentru studierea muzicii...