Antena Căutare

SENZAȚIONAL! Au mutat centrul României la 30 de kilometri de cel original! Țara noastră are, acum, două ”burice”

Din 1858 și până acum ceva vreme, centrul României era considerat a fi în satul Dealu Frumos, din județul Sibiu, acest lucru fiind marcat și de un monument. Măsurătorile efectuate au arătat, însă, că oficial ”buricul țării” s-ar afla la 30 km distanță, mai exact în Făgăraș, județul Brașov

Din 1858 și până acum ceva vreme, centrul României era considerat a fi în satul Dealu Frumos, din județul Sibiu, acest lucru fiind marcat și de un monument. Măsurătorile efectuate au arătat, însă, că oficial ”buricul țării” s-ar afla la 30 km distanță, mai exact în Făgăraș, județul Brașov

Povestea-i interesantă, dar încâlcită. Zice-se că pe la 1858, constructorii drumului dinspre Brașov s-au găsit cu cei care făceau același lucru dinspre Sibiu. Locul, în apropierea satului Dealu Frumos, a intrat, treptat, în vocabularul poporului nostru ca fiiind CENTRUL ROMÂNIEI. Mai mult, un monument marchează acest fapt. Lucrurile nu aveau cum să stea așa. La data respectivă, Transilvania aparținea Imperiului Austro-Ungar și nu exista nicio tentativă de alipire la țara mamă. Dar inscripția există de pe vremea lui Franz Iosef I și nu e o minciună!

În opinia specialiștilor, totul este o pură întâmplare. Acolo era punctul de întâlnire al celor două drumuri ce plecau din două orașe importante, iar lucrul trebuia semnalizat. ”Această stradă a fost construită cu puterile adunate ale oamenilor cinstiți ai Plasei Sibiu și anume din Nocrich, Agnita și Cincu Mare”, stă scris. După 1946, vulturul din bronz a fost, firesc, furat. Băieții deștepți, școliți pe la Moscova, au ajuns și prin Raionul Agnita. Au auzit de monument și, după o măsurătoare din ochi, au decretat că acolo e CENTRUL ROMÂNIEI. Imediat, în folclor, Dealu Frumos a început să fie recunoscut drept ”Buricul țării”.

După 1990, aici s-au deschis mai multe pensiuni, toate având drept slogan faptul că se găsesc în mijlocul României. S-a bătut și un panou cu ”Călătorule, nu uita că tocmai ai trecut prin centrul țării”, iar lumea a început să se adune, deși totul era o pură coincidență. Fără ca monumentul de la 1858 să aibă vreo legătură cu poziționarea geografică, fără ca cineva să fi făcut o măsurătoare oficială. Aproape 70 de ani lucrurile așa au rămas: DEALU FRUMOS - CENTRUL ROMÂNIEI! Piesele de puzzle se potriveau, mai aleas că harta țării nostre, văzută „de sus”, indica faptul că acolo este punctul de intersecție.

Prin 2010, specialiștii de la Facultatea de Geografie a UBB din Cluj Napoca s-au apucat de calcule exacte. Au stabilit coordonatele geografice la 45 de grade și 50 de minute latitudine nordică și 24 de grade și 59 de minute longitudin estică, decretând că locul de la ieșirea din localitatea Făgăraș, către Brașov, este centrul țării.

Discuțiile, aprinse, au plecat la drum. Cei din Dealu Frumos au precizat că locul așa e cunoscut, că de 70 e ani nimeni nu s-a gândit să-l conteste. ”Referitor la noul loc, este o stație de gaz părăsită, pe un câmp nelucrat. Nimic nu indică faptul că acolo e centrul țării”, se apără sibienii. Mai mult, pentru ca povestea să fie și mai interesantă, din Dealu Frumos și până la Zimnicea (în Sud), ori Sulina (în Est), este aceeași distanță, în linie dreaptă, semn că am putea vorbi, teoretic, de un loc aflat în centru.

Miza este dată și de sloganul sub care investitorii lucrează. Cei din județul Sibiu se gândesc că pensiunile și-ar pierde din farmec, brașovenii vor ca măsurătorile să le dezvolte afacerea. Cine nu și-ar plasa o pensiune FIX în Centrul României?

Departe de a fi lămurite, lucrurile prezintă o realitate interesantă: România posedă două ”burice”.

Peste 90% dintre persoane nu ghicesc despre ce e vorba. Tu ce vezi în această imagine?... Femeia pe care a iubit-o Christian Dior a copilărit în România! Viața inedită a creatorului de modă care a ridicat un im...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x