Antena Căutare

Și legendele mor! Cristian Ţopescu, interviu emoționant: "Cum îşi va aminti lumea de mine!"

Cunoscutul om de televiziune Cristian Țopescu a murit marți, 16 mai. Fostul comentator sportiv era internat de mai multe zile la terapie intensivă a spitalului Elias.

Cunoscutul om de televiziune Cristian Țopescu a murit marți, 16 mai. Fostul comentator sportiv era internat de mai multe zile la terapie intensivă a spitalului Elias.

Cristian Ţopescu, reputat comentator sportiv, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci de televiziune şi radio, a dedicat peste patru decenii sportului românesc, cu mii de transmisiuni directe. Interzis de comunişti la finalul anilor 1980, el a comentat cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, „noaptea magică” din 1976 a Nadiei Comăneci de la Montreal şi momentul în care trei românce au urcat pe podium la Sydney.

Și legendele mor! Cristian Ţopescu, interviu emoționant: "Cum îşi va aminti lumea de mine!"

Sfaturi date unui tânăr gazetar sportiv

Cristian Țopescu i-a acordat, in ianuarie 2013, un amplu interviu jurnalistului Cristian Otopeanu. A fost pentru prima dată când lui Cristian Țopescu i s-au adresat întrebări "mai altfel". Regredatul jurnalist a dezvăluit care i-au fost modelele, ce notă și-ar da pentru întreaga activitate, dar și cum speră că își vor aminti generațiile următoare de dumnealui.

- Pe cine aţi avut drept model?
- Doi comentatori sportivi: unul de radio, Ion Ghițulescu, și unul de televiziune, Emanuel Valeriu. În privința muncii de televiziune, am "furat" de la Tudor Vornicu.

- Cum se făcea documentarea acum aproape jumătate de secol?
- Ascultând, citind, intocmindu-mi fișe care cu timpul s-au transformat în dosare. Totul grupat pe sporturi: despre echipe, antrenori, arbitri, sportivi. Având o bună memorie vizuală, aceste notițe m-au ajutat să îmi amintesc de ele în timpul comentariilor transmisiunilor directe. Am petrecut ore din zi și din noapte pentru a alcătui acea documentare. Acum, cu apariția internetului, pare a fi desuetă, dar este mult mai durabilă.

..................................................................

- Ce notă v-ați acordă pentru comentariile dumneavoastră?

- După atâtea decenii de muncă în audiovizual, cred că notă 8 mi s-ar potrivi

- Un mesaj pentru cei care vor să facă gazetarie sportivă?

- Să își păstreze originalitatea, fără a imită. Să evite marele pericol care e infumurarea și aroganță. Este nevoie de un discernământ sănătos, că să nu te îneci în laude ocazionale. După un prim succes în presă, apar prieteni, cunoștințe, rude, care te laudă, și dacă nu ai acest "cap limpede" să nu te entuziasmezi prea mult, atunci cu siguranță vei urcă treptat în ierarhia profesională.

- Cum credeți că își vor aminti oamenii de dumneavoastră?

- (zâmbind) Își vor aminti copiii și nepoții mei despre mine. Acum serios, cred că lumea își va aminti despre Cristian Țopescu drept comentatorul sportiv care a însoțit și relatat izbânzile unor mari sportivi români: Nadia, Pataichin, Gațu, Năstase, Hagi, Andreea Răducan, Cătălina Ponor.

Și, poate, o spun cu oarecare ironie, își vor aminti prin comparație cu unii dintre comentatorii actuali, pentru că așa se întâmplă. Când te supără o prezența actuală, îți amintești de una trecută: "Ce bine zicea x, în comparație cu ce ascult eu acum".

Aveți MARE GRIJĂ! De ÎNĂLȚARE nu faceți GREȘEALA ASTA sub nicio formă. Mulți români nu știu că e MARE PĂCAT!... Ce se întâmplă cu sufletul celor care mor de Înălțarea Domnului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x