- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
articol scris de Raluca Enache
Nascut pe data de 11 mai 1904, langa Barcelona, pictorul spaniol este unul dintre cei mai apreciati reprezentanti ai suprarealismului in arta. Intamplarile din viata sa au dus la formarea unui geniu care a reusit sa expuna in lucrurarile sale teme precum moartea si erotismul prin tehnici nemaiintalnite pana atunci.
Inca din copilarie, Salvador Dali isi recunoaste statutul de copil privilegiat: “Mi-am petrecut primul an de şcoală în tovărăşia celor mai săraci copii din Figueras, ceea ce a avut o mare importanţă în dezvoltarea tendinţelor mele naturale spre megalomanie. Cum să nu cred că sunt o fiinţă cu totul deosebită, preţioasă şi delicată, când eram băiat de oameni bogaţi şi trăiam înconjurat de copii în zdrenţe?”. Cu toate acestea, pictorul avea accese de furie din cauza parintilor si colegilor sai, comportament care l-a determinat sa se izoleze, concentrandu-se pe desene foarte elaborate inca de la varste fragede.
Tatal sau a fost cel care l-a incurajat sa urmeze o cariera artistica, iar in anul 1921 a fost trimis la Madrid pentru a studia pictura. Dupa 4 ani, Dali a fost dat afara din scoala de arte si a facut inchisoare din cauza activitatilor politice impotriva guvernului.
Stilul sau s-a facut remarcat prin intermediul metodei precise cu care desena temele ciudate ale lumii viselor. Obiectele erau conturate cu foarte mare atentie, avand in contrast specific si existand intr-un spartiu ce parea distorsionat.
La sfarsitul anilor '30, pictorul a fost exclus din miscarea suprarealista deoarece avea o viziune exagerata care incepuse sa ii deranjeze pe altii. Dali a continuat sa aiba succes atat in domeniul picturii, cat si al scrisului, designului scenic si filmelor. Mai mult decat alti suprarealisti, acesta a ridicat absurditatea si nebunia simulata la rang de principiu.
In anul 1974 drepturile sale in arta au fost vandute, lasandu-l fara niciun profit. Pictorul s-a stins din viata pe 23 ianuarie 1989, in aceeasi tara in care s-a nascut, Spania.
Ulterior, curentul suprarealist si-a pus amprenta pe tehnica lui Salvador Dali. Adeptii acestui curent credeau in libertatea artistica si politica pentru a ajuta eliberarea imaginatiei. Anul 1929 a fost cel in care pictorul a creat cele mai reusite lucrari ale sale, precum Enigma del desiderio. Specifica lui Salvador Dali este si metoda paranoico-critica. Aceasta reprezinta antrenarea pictorului pentru a poseda puterea de a privi un obiect si de a vedea un altul.
Salvador Dali este amintit ca fiind subiectul multor controverse, cea mai recenta fiind propria deshumare. Protagonista actualului scandal este o femeie spaniola, Pilar Abel, care afirma ca renumitul pictor este tatal ei. Potrivit declaratiilor sale, artistul ar fi avut o aventura cu mama ei, care era camerista, in anul 1955. Judecatorul care se ocupa de acest caz a decis ca nu mai exista obiecte personale ale artistului care ar putea fi folosite in cadrul unui test de paterninate. Acest lucru a dus la decizia deshumarii sale, dupa 28 de ani de la moarte.