VIDEO: Obicei unic în România, în ziua de Bobotează! Tu ai auzit de această tradiţie?

 
+3 click pentru
galerie

De Bobotează, în comuna dâmbovițeană Morteni este respectată o tradiţie unică în țară, cea a geavrelelor, obiceiul constând în împodobirea unor prăjini de aproximativ 14 metri cu batiste cusute manual de fetele nemăritate.

Cuvântul ''geavrea'' vine din limba turcă și înseamnă batistă. Se spune că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea șanse mai mari să se mărite.

Acestea sunt legate pe prăjină cu ajutorul unor panglici lungi de 2-4 metri. În vârful prăjinilor se montează o cruce și un buchet de busuioc. Responsabilitatea împodobitului le revine celor mai pricepuți băieţi, ziua de 5 ianuarie fiind dedicată acestei activități.

În dimineața de Bobotează, geavrelele sunt sfințite de preot, iar steagul este purtat prin sat. Locuitorii comunei le oferă tinerilor care vin cu geavrelele bani sau produse ca să le treacă pragul gospodăriilor. Se spune că steagul le va aduce noroc.

După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele și le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la sărbătoarea de anul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfințite.

Sursa: agerpres.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe