- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În perioada comunistă, ricinul se cultiva la noi pe suprafețe întinse, însă astăzi puțini sunt cei care au auzit de această plantă și mult mai puțini sunt cei care mizează pe înființarea unei culturi de ricin în câmp.
În urmă cu doi ani, Ioan Conț, un fermier din Cluj-Napoca s-a încumetat să înființeze o plantație de ricin pe aproximativ un hectar și a povestit pentru publicația agrointel.ro care sunt oportunitățile de piață pentru această cultură inedită.
“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat pentru agrointel.ro Ioan Conț fermier din Cluj.
Profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul chiar producția medie de 1.600 de kilograme/hectar obținută de Ioan Conț. Doar din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 160.000 de lei, adică 36.000 de euro! Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin – foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.
Nu trebuie ignorată nici vânzarea ricinului către cei care doresc să aibă această plantă deosebită în grădină sau pe terasă, însă acest tip de comercializare are șanse minime să poată valorifica întreaga producție obținută de pe un hectar cu ricin.
Utilizările semințelor de ricin:
1. Datorită acidului ricinoleic, uleiul obţinut din seminţele de ricin are proprietăţi purgative (folosit în acest scop de către medicina populară din timpuri străvechi), acidul ricinoleic stimulează peristaltimul intestinal, producând purgaţie.
2. În uz intern este indicat în caz de constipaţie, parazitoze intestinale, iar în uz extern pentru alopecie, bătături, negi, papiloame, veruci, acnee, ulceraţii, cicatrici cheloide.
Din cauza prezenţei în compoziţie a toxoalbuminei, ricina poate produce aglutinarea globulelor roşii cauzând moartea – consumul a câteva seminţe de ricin poate fi mortal.
Sursa: agrointel.ro
Dragoste în vremea războiului. ”Domnișoara Noroc”, pisicuța de două săptămâni salvată de un american în timpul tragediei... Horoscopul zilei 11 Ianuarie 2018. Trei zodii au mare noroc la bani. Leu: Trebuie să comunicați mai mult...