Antena Căutare

Cel mai vechi fluturaș de salariu. Cum erau plătiți muncitorii în antichitate, în lipsa monedelor

Nici nu se punea problema banilor! Muncitorii erau recompensați cu totul diferit de felul în care se întâmplă în zilele noastre. O tăbliţă din lut a dezvăluit că muncitorii Mesopotamiei erau plătiţi cu bere.

Nici nu se punea problema banilor, pe atunci! Muncitorii erau recompensați cu totul diferit de felul în care se întâmplă în zilele noastre. O tăbliţă din lut a dezvăluit că muncitorii erau plătiţi cu bere.

Tăblița veche de 5.000 de ani datează din 3300 î.Hr şi este una dintre primele înscripţii umane descoperită în fostul oraş Uruk, în Irakul de astăzi. Pe suprafața acesteia, era inscripționate simbolul unui cap uman care mănâncă dintr-un bol şi un vas conic, ce simbolizează berea.

De asemenea, cantitatea de bere care îi revenea fiecărui muncitor era și ea stabilită. Încă de acum cinci milenii, exista conceptul de angajat și angajator, atestat de cel mai vechi fluturaș de salariu.

"Un lucru uimitor este faptul că în această societate, în care economia era în prima sa fază, nu exista o monedă'', a declarat Gus O'Donnell, fostul secretar şi directorul al British Civil Service.

Cum a fost posibilă "remunerația" prin bere

Potrivit simbolurile existente pe tăblie, în antichitate se utiliza berea ca metodă de plată, economia monetară lipsind cu desăvârșire.

"Scrierea a fost realizată din lut, o decizie foarte înţeleapă deoarece plăcuţele supravieţuiesc milenii la rând chiar dacă nu au fost arse în cuptor,'' a declarat Irving Finkel, directorul Muzeului din Marea Britanie

Deşi plăcuţa de lut atestă cea mai veche formă de plată a muncii prin bere, nu este prima dată în istorie când s-a recurs la acest mod de recompensă. Plata în bere a fost utilizată în perioada Egiptului Antic. Persoanele care lucrau la construirea piramidelor erau plătite cu 4-5 litri de bere pe zi.

Sursa: descopar.ro

Mai simplu de atât nu se poate! Cum vezi lista tuturor persoanelor care ţi-au ignorat cererea de prietenie pe Facebook... Ce pun chinezii în mâncare pentru a trăi mai mult? Cercetătorii au aflat răspunsul!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x