- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Christian Dior a construit un imperiu. El este istoria modei. Astăzi, 21 ianuarie, ar fi împlinit 111 ani de creație, modă și frumos oferit femeii.
Primul pas către modă a echivalat cu absența luxului, pierderea averii.
În grădina vilei Le Rhumbs, cea în care Dior a copilărit, există un lambirint tăiat din tufe mereu verzi, bolte arcuite pe care se cațără iasomia și trandafirii, dar și un bazin cu apă. Este cadrul natural perfect de care s-a îngrijit mama creatorului de modă. Prima sămânță plantată a fost primul semn al unui destin care stă pe buzele omenirii: în același an se năștea Christian.
Le Rhumbs, casa unde a copilărit Christian Dior
Mai târziu, Dior fiind atât de mândru de grădina sa de trandafiri din Granville, un mic oraș francez din regiunea de coastă, a făcut din modelul trandafirului elementul central al multor creaţii vestimentare, precum celebra rochie Ispahan.
Însă, să ne întoarcem în timp! Până la atingerea celebrităţii, viaţa nu prea i s-a scăldat în curcubeu. În 1952, Dior spunea: "Datorez Les Rhumbs aproape toată viaţa şi stilul meu: stătea pe ţărmul mării, expusă elementelor naturii, aşa cum a fost şi viaţa mea de până acum, nu tocmai calmă".
Rochia Ispahan
Moştenitor al unei averi impresionante, tânărul Christian nu avea ambiţii prea mari. Familia, deţinătoare a unui imperiu industrial, îi pregătise o carieră diplomatică. A preferat să abandoneze liceul, petrecându-şi tinereţea prin barurile pariziene, alături de artişti. În 1928, la vârsta de 23 de ani, deschidea o galerie de artă, unde erau expuse opere semnate de Picasso şi Dali. Izbucnirea Marii Recesiuni i-a falimentat afacerile şi, pentru prima dată în viaţă, Christian s-a văzut obligat să muncească, scrie evz.ro.
Acela a fost momentul în care a început cariera sa de designer vestimentar. Sau de comerciant! Dior vindea pe stradă schițe pentru pălării sau accesorii de damă cu 10 cenți pentru a supraviețui.
La scurt timp, a fost recutat în cel de-al Doilea Război Mondial. A scăpat de front, fiind în schimb detaşat în regiunea Provence, care nu a fost ocupată de nazişti. Atunci când a fost eliberat din serviciu, s-a întors la Paris, unde a obţinut un loc de muncă la casa de modă Lucien Lélong, care le avea cliente pe unele dintre cele mai bogate femei din lume, relatează evz.ro.
Christian Dior, schițe originale
Marcel Boussac sau "Regele bumbacului", cel mai bogat francez al acelor timpuri îl sprijină pe Dior să își deschisă propria casă de modă în anul 1946.
Într-un timp relativ scurt, Maison Christian Dior va deveni unul dintre cele mai mari imperii de modă. Dior va propune femeilor fuste şi rochii evazate şi lungi, în care intrau cel puţin 15 metri din cele mai bune textile.
Orice bărbat are o muză. A lui Christian Dior era Mitzah Bricard. Ea purta tot timpul o eșarfă animal print pentru a-și masca o cicatrice. Lumea mondenă a Parisului spunea că avea acel "je ne sais quoi" care trezea invidia în rândul celorlalte femei.
Mitzah Bricard
Mitzah nu a fost văzută niciodată fără turban, perle și tocuri. Putea fi găsită întotdeauna în unul dintre următoarele trei locuri: acasă, la Ritz sau la Dior. S-a speculat că are rădăcini de prinţesă rusoaică, dar şi că şi-a petrecut copilăria în România. Era extrem de creativă, reuşind să găsească accesoriile perfecte.