Antena Căutare

Mărturii cutremurătoare ale copiilor războiului din Yemen. ,,Mi-a explodat în mână, m-a rănit la cap şi la picior. Am venit la spital şi mi-au pus o mână artificială”

Reporterii BBC au adunat mărturiile unor copii din Yemen, ţară devastată de trei ani de un conflict civil nemilos.  Războiul a fost declanșat în iunie 2004, în momentul în care clericul disident Hussein Badreddin al-Houthi, conducătorul sectei șiite Zaidi, a lansat o revoltă împotriva guvernului yemenit.

Reporterii BBC au adunat mărturiile unor copii din Yemen, ţară devastată de trei ani de un conflict civil nemilos. Războiul a fost declanșat în iunie 2004, în momentul în care clericul disident Hussein Badreddin al-Houthi, conducătorul sectei șiite Zaidi, a lansat o revoltă împotriva guvernului yemenit.

Abdullah, 11 ani: ,,Au pus un dispozitiv exploziv sub maşină, iar eu l-am luat în casă. Am încercat să-l deschid şi nu am reuşit, apoi l-am forţat şi mi-a explodat în mână, m-a rănit la mână, la cap şi la picior. Nu mai pot să scriu sau să merg la toaletă. Am venit la spital şi mi-au pus o mână artificială, de care sunt mândru.”

Abdullah, 14 ani: ,,Rebelii şi-au lăsat oamenii în spate şi pe 10 dintre noi ne-au trimis în prima linie.”

Hashim, 13 ani: ,,Luptam alături de prietenul meu, cel mai bun prieten al meu, eram în tranşee. Rebelii au tras asupra noastră, iar el a murit. Am fost îngrozit, nu am mai putut lupta, aşa că am vrut să fug.”

Războiul din Yemen sau Insurgența șiiților houthi este un război civil, care a început în Yemenul de Nord. Intervenţia militară în are loc pe fondul rivalităţilor dintre prinţii familiei regale din Arabia Saudită, iar miza este afirmarea noului monarh Salman ben Abdelaziz şi a fiilor săi, dar şi o reunificare naţională.

În decembrie 2017 ,,s-au împlinit trei ani de când statul Yemen, unul dintre cele mai sărace din Orientul Mijlociu, se află în război. Un grup de artişti, intelectuali şi oameni politici francezi şi străini semnează, în Le Mond,e un mesaj prin care cer Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite să pună capăt acestui conflict.”

COD GALBEN de ceață în 7 județe. Zonele afectate... Dieta cu ouă! Slăbește ȘAPTE KILOGRAME în ȘAPTE ZILE ținând cont de niște reguli simple! Iată ce trebuie să mănânci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x