Antena Căutare

Poliţele RCA devin obligatorii şi pentru trotinetele electrice. Când va intra în vigoare noua lege

Toți proprietarii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină polițe de asigurare RCA. Noua regulă se va aplica inclusiv firmelor care oferă servicii de închiriere a trotinetelor. Când va intra în vigoare noua lege și care va fi prețul la care ar putea ajunge aceste polițe.

Un colaj cu două fotografii care ilustrează trotinetele electrice.
Toți proprietarii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină polițe de asigurare RCA. | Shutterstock

Din cauza traficului, foarte mulți români apelează la trotinetele electrice. Însă, autoritățile au în plan noi reguli privind acest mijloc de transport. Pe lângă restricțiile privind limita de vârstă și cea de viteză, guvernanții au în plan să reglementeze folosirea trotinetelor electrice pe baza unor polițe RCA. Iar cei care nu respectă regulile riscă amenzi uriașe.

Citește și: De ce nu e bine să deschizi, din interior, portiera mașinii cu mâna stângă dacă ești șofer sau pasager în față

Trotinetele electrice vor avea polițe RCA. Când vor fi obligatorii noile măsuri

Noua lege va intra în vigoare cel mai probabil până la finalul anului 2023, autoritățile române lucrând deja la o schiță a actului normativ care urmează prevederile Directivei Europene. Momentan nu se știe care va fi prețul asigurării obligatorii RCA pentru trotinete, potrivit Antena3.

„În primul rând, aceste trotinete electrice ar trebui să fie înmatriculate la primării așa cum se întâmplă acum cu scuterele de capacitate mică. Eu cred că acea înmatriculare vine și cu o responsabilizare a proprietarului mai ales că atunci ar fi obligatorie și încheierea unei polițe de asigurare civilă RCA și eventualele accidente ar aduce creșterea taxei. Și aici nu inventăm roata. Așa se procedează în mai multe țări europene”, a declarat, în urmă cu ceva timp, instructor moto, Cristian Anghel, citat de un tabloid.

Datorită poliței RCA, cei care se aleg cu pagube din vina unui șofer de trotinetă, vor fi despăgubiți.

Citește și: Este interzisă circulația cu trotineta electrică pe trotuar. Guvernul a impus regulile de circulație pe drumurile publice

Noi reguli pentru trotinetele electrice în Capitală

Autoritățile și-au propus să introducă noi reguli de circulație pentru cei care vor să conducă trotinetele electrice în Capitală. Șoferii, dar și pietonii, deranjați de haosul creat de prezența trotinetelor electrice pe carosabil sau pe trotuar, așteaptă o schimbare.

Astfel, autoritățile vor să impună o vârstă minimă pe care trebuie să o aibă oamenii ca să poată închiria o trotinetă electrică, dar și o limită de viteză maximă cu care să circule, potrivit Spynews.

Este vorba despre stabilirea unei vârste minime de 14 ani, dar și despre impunerea unei limite de viteze de doar 25 km/oră. Noile reguli vor fi impuse dacă proiectul pentru noul regulament va fi aprobat în Consiliul General.

În schimb, specialiștii susțin că vârsta minimă ar trebui să fie de 16 ani, iar una dintre regulile obligatorii ar trebui să le impună oamenilor să poarte cască de protecție indiferent de vârsta pe care o au.

Proiectul cu noul regulament prevede și cum ar trebui să fie dotate trotinetele electrice

Proiectul prezintă și câteva aspecte legate de dotările cu care ar trebui să vină trotinetele electrice, din punct de vedere tehnic. Acestea ar trebui să aibă un sistem corespunzător, funcțional, pentru direcție, dar și un dispozitiv de frânare eficient, dotat cu avertizare sonoră.

De asemenea, proiectul prevede și echiparea cu lumini pe timpul nopții, dar și un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

Rezultate Loto 13 octombrie 2022. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Ce pedeapsă riscă femeia care i-a lăsat un bilețel lui Putin la mormântul părinților lui. Ce mesaj a scris liderului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x