Antena Căutare

Afacerea "Energie pentru sarbi", motivul schimbarii lui Videanu

Asta sustine un fost director din energie, ca Videanu ar fost schimbat in urma unei afaceri cu energie pentru Serbia. Este vorba despre cei 500 de Megawati pe care fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a anuntat ca vrea sa-i exporte. Legea interzice insa o astfel de tranzactie, energia putand fi vanduta doar pe bursa. Fostul director sustine ca firma cu care s-a incheiat deja contractul este din Serbia, o societate cu trei angajati care face profit lunar, doar din aceasta tranzactie, de peste 4 milioane de euro.

Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost schimbat din functia de ministru dupa ce s-a descoperit afacerea cu energie pe care a pus-o la cale cu o companie din Serbia.

Laurentiu Ciurel sustine ca acesta este motivul real pentru care a fost demis din functie ministrul Videanu. Ciurel dezvaluie astfel o afacere cu caracter oneros privind vanzarea unei cantitati de energie din Gorj catre Serbia.

"In august, in acest an, un domn de aici de la Gorj, Ionel Mantog, care controla si inca mai controleaza Complexurile, s-a dus la Bucuresti, la domnul Videanu si i-a propus o afacere cu parteneri sarbi. Aceasta afacerea era sa vanda 500 de Megawati produsi de Complexurile Energetice Rovinari si Turceni si Hidroelectrica unei firme sarbesti. Aceasta propunere este total pe langa lege, intrucat incepand din 2006 comertul cu energie este reglementat de Legea Energiei si ordinul ministrului, care spune ca orice cantitate care este produsa se vinde pe bursa. L-a convins acest domn de la Gorj pe ministrul Videanu sa incheie acest contract, iar cele trei entitati neavand posibilitatea sa exporte direct neavand rezervare de linii, au apelat la Electrica, au dat aceasta cantitate de energie catre Electrica si Electrica a exportat-o la o firma, la un SRL, RUDNAP SRL. Are trei angajati si face profit brut de 4,2 milioane de euro pe luna, in urma acestui contract. Ia de la aceste entitati energie cu 38 de euro si o revinde in Grecia cu minim 50 de euro, obtinand 12 euro profit pe Megawatt. Facem un calcul: 12 euro ori 500 de megavati ori 720 de ore cat are o luna, iese un profit brut de 4.320.000 de euro in fiecare luna. Inmultiti pe un an de zile si veti vedea ce sume ies. Nu s-a stiut nimic despre aceste contract pentru ca a fost securizat, pana acum doua saptamani cand a rasuflat ceva. Aceasta firma este proprietatea unui off-shore din Cipru. Acesta este motivul pentru care Videanu a fost schimbat. Legea spune ca energia trebuie vanduta pe bursa, ordin dat de Videanu care si-a incalcat propriul ordin", a sustinut Laurentiu Ciurel.

Tot articolul, in Jurnalul National

Basescu: Multi dintre romii nomazi traiesc din ce fura... Liderul FSLI: Boc si Funeriu ar trebui sa isi dea demisia dupa decizia CCR...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x