Antena Căutare

Alegeri europarlamentare 2019. Ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru români și cum poate vota diaspora

Alegeri europarlamentare 2019. Când vor fi alegeri europarlamentare în România, ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru români și cum poate vota diaspora.

Alegeri europarlamentare 2019. Ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru români și cum poate vota diaspora
Alegeri europarlamentare 2019

Alegeri europarlamentare 2019. Alegerile europarlamentare în România au loc în data de 26 mai. Ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru români și cum poate vota diaspora.

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European.

Alegerile europarlamentare 2019 în România se vor desfășura în data de 26 mai. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European.

Ce înseamnă participarea la alegerile europarlamentare

Participarea la vot la alegerile europarlamentare 2019 înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.

Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.

Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi.

Pentru mai multe nformații referitoare la impactul Uniunii Europene asupra mai multor aspecte ale vieții noastre, cetățenii statelor membre au la dispoziție aplicația „Citizens’ App”. Aplicația este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE și poate fi descărcată gratuit din Apple App store și Google Play.

Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Conform legislaţiei europene, viitorul scrutin european urma să aibă loc între 6 şi 9 iunie 2019, dar statele membre au considerat că este imposibilă organizarea alegerilor în intervalul menţionat.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent.

Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. Astfel, după alegerile europarlamentare din 2019, România va avea 33 de reprezentanți.

Citește și: Candidați europarlamentare 2019. Vezi listele PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP​

Alegerile europarlamentare 2019- cum poate vota diaspora

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a activat, marţi, rubrica Alegeri europarlamentare 2019, unde vor putea afla informaţii cetăţenii români care intenţionează să voteze la secţiile de votare care vor fi organizate în afara ţării.

MAE anunţă că a activat rubrica Alegeri europarlamentare 2019, în contextul începerii perioadei electorale aferente organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019.

Lista secţiilor de votare din străinătate va fi publicată cu cel târziu 30 de zile înaintea datei alegerilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 şi Hotărârii de Guvern nr. 81/2019. Această secţiune dedicată alegerilor europarlamentare va fi actualizată constant pentru a veni astfel în sprijinul cetăţenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află sau călătoresc în străinătate să se informeze din timp asupra procesului de votare şi să îşi verifice din timp documentele de identitate româneşti, pentru a îşi putea exercita astfel dreptul de vot în cele mai bune condiţii.

Dramă chiar în ziua nunții Olguței Vasilescu! Un apropiat al ministrului a murit la spital!... Alegeri europarlamentare 2019. Cum se aleg cei 5 judecători, membri ai Biroului Electoral Central...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x